‘’İnsanlar sıklıkla yanlış şeyler üzerine çok fazla çalışıyorlar. Doğru şeyler üzerine çalışmak, çok fazla çalışmaktan daha önemlidir.’’ diyor Caterina Fake.

Türkiye; sosyal medya fenomenlerinden futbolcusuna kadar, günlerdir dolandırıcılık haberleriyle çalkalanıyor.

Milyonlarca insanın hayranlıkla takip ettiği fenomenler, kısa sürede muazzam kazançlar elde ederek, harcamaları ve lüks yaşantılarıyla dikkat çekmeye başladı.

Türkiye bu olayları anlamaya ve çözmeye henüz başladı derken daha karmaşık ve daha büyük bir olay, futbol dünyasında ortaya çıktı. 

İster istemez toplumun da dikkatini çeken bu durum, sonunda yargının da harekete geçmesini sağladı.

Sözlerin teminat sayıldığı ancak büyük paralar kazanma hırsının sınır tanımadığı bu garip yeni düzende…

Kimin eli kimin cebinde, anlamaya çalışırken.

Sapla samanın fena halde karıştığına tanık oluyoruz.

Buz dağının görünen yüzünden ziyade, araştırdıkça ortaya çıkan ilişkiler ağının karmaşıklığı ve derinliği dudak uçuklatacak cinste.

Yargı araştırdıkça her geçen gün yeni olaylar, farklı insanlar, karanlık ilişkiler, derin bağlantılar, siyaset, spor, iş dünyasından başlayarak ucu sonu belirsiz ve nahoş durumlara şahit oluyorken.

Ülke adına talihsiz, toplum adına değer ve yargıların yeniden gözden geçirerek, bireylerin ahlaki değerlerinin yeniden hatırlatılmasında fayda var.

Yargının bu olayları araştırması ve bütün çıplaklığıyla ortaya çıkararak, suçun cezasız kalmayacağını, toplumsal vicdan ve düzenin devamı açısından bir zorunluluktur.

Son yıllarda artan bu gibi durumların kaynağı bireysel olsa da, ilgili bazı kurumların görevini yapmaktan sınıfta kaldığı, mağduriyetlerin çoğaldığı ve toplumsal bir yaraya dönüştüğü gerçektir.

Bir akıl sorunu gibi duran bu ve benzer durumların, çalışarak doğru işler yapmaktansa, yanlış şeylerle uğraşan ve bunu normal görmeye başlayan toplumda da sorun var demektir.

Ülkenin gerçeği; bir ayda, bir milyon liranın, %50 kar getireceğine inandırılan bu insanların, ya aç gözlülüğü yada akıl sağlığında bir problem var diye düşünülmelidir.

...

Soruşturma aşamasında bu olayların, derinliği ve çapı düşündüğünüzden kat kat büyük olacağı gerçeğine sakın şaşırmayınız.

Çünkü çözüldükçe taşlar yerine oturacak ama birilerine dokunacak diye de es geçilmeyecek umarım.

İşte o zaman ayıkla, ayıklaya bilirsen pirincin taşını.