Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarımsal  Kalkınma Projeleri”  kapsında  küçükbaş hayvan yetiştiriciliği “destek” verme  projesini yürürlüğe  koyduğu medyaya yansıdı.İlk adımda merinos  yetiştiriciliği  için 480 damızlık ve 20 koç alınması  gerçekleşmiş.Yetkililer açıklamalarında  küçükbaş  hayvan üretiminde  21’inci yüzyıl teknolojilerinin kullanılacağı vurgulanıyor.
 
Alpu Fevziye ve Sayitgazi  Taşlık  mahallelerinde başlatılan projelerin yaygınlaşması için  belediyenin  “okul gibi çalışarak” üreticinin işini bilinçle yapmasına katkı yapacağı söyleniyor.  Küçükbaş hayvan işletmelerinin  sürdürebilir bir gelişme yaratabilmeleri için  belediyenin personel ve araç konusunda  üreticiye her türlü desteğin verileceği de taahhüt ediliyor.
 
Yetkililer  kendilerine hedef de koymuş durumda: “ İslah edilmiş meralarda  küçükbaş  havan verimi 2.5  kat, büyükbaş hayvancılıkta  1.5 kat verim”  artışına vurgu yaparak, Sayıştay’ın 2017 yılı denetim raporunun okunması  da tavsiye ediliyor...
 
Önce bir temel ilkeyi paylaşalım: Proje-odaklı çalışmaları önemsemeliyiz. Ülkemizin kaynak israf ettiren büyük eksiklerinden biri “pragmatizm ve popülizmin”  uzun soluklu gelişmenin itici gücü  olan“proje-odaklı ve planlı “ iş yapmanın yerine  konmasıdır.
 
Ülkemizde çok sayıda  küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirme işletmesini inceledim.Büyük bir hevesle başlanan, medyada  umut yayan  haberlere  konu olan  büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirme  projelerinin başarılarını da  başarısızlıklarını da  yakından izledim. Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı projeyi  önemsiyorum; projenin  uzun  soluklu olabilmesine  katkı yapar düşüncesiyle gözlemlerimin bir özetini paylaşmak istiyorum:
 
 1 İncelediğim projelerde “amaç netliği” yoksa, “amaca ve yaratılmak istenen sonuca” uygun bütünsel bir planlama  yapılmamışsa başarısız olduklarını gördüm. Ülkemizdeki  mera  özellikleri  ve kesif yem üretiminin koşulları  büyükbaş  hayvan yetiştiriciliğini  zorlamaktadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği görece  daha uygundur. Ancak,  süt ya da et üretimi için işletmelerin başından  farklı  kurgulanması gerekmektedir. Belirlenen hedefe  göre  rekabet edebilir  ırk seçimi yapılması  hayatı önemdedir.
 
2 Mera hayvancılığı yaparken, “büyükbaş hayvanın diliyle, küçükbaş hayvanın dişiyle ot kopardığını”, bu nedenle mera-hayvan etkileşiminde bu özelliğin dikkate alınması gerektiğini bilmeliyiz. Ülkemizin yorgun meraları ve değişen iklimi bağlamlarını  da ele alarak mutlaka  “mera analizleri” yaparak proje  geliştirmek gerekiyor. Hayvan başına mera büyüklükleri  “mera islah” çalışmalarının temel ölçüsüdür; yeterli mera kadar “mera verimi” de hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir olmalarında  meranın üretim maliyetlerine katkısını bilerek yola çıkılmalıdır.
 
3 Maraların alanlarının yeterli olması  tek başına  hayvancılıkta  başarılı olmak için yetmiyor. Mera arazisinin  düzeltilmesi, ot çeşidinin bilinmesi ve gerekli zenginleştirmenin yapılması da gerekmektedir.
 
4 “Ülkemizde bilinen iklim koşullarının” ve giderek meraları etkileyen  küresel  ölçekteki “iklim değişikliğinin”  mera verimini nasıl etkilediğine ilişkin bilgiler de elimizin menzili altında olmalıdır. Veriye dayalı  “sulama sistemleri”  planlaması  ve yatırımların yapılması, hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli “değişkenlerden” biridir.
 
5 Meralardan gerekli verimin elde edilmesi için “ot analizi” ile “otun besleyici özellikleri”    “otların çeşitlendirilmesi” ve besleyici özelliklerinin  geliştirilmesi  islah çalışmalarının önemli bileşenidir. Ot analizinde sulamanın yapılabileceği ve yapılamayacağı  koşullar belirlenmeli “otun yeterlilik süresi”gün sayısı olarak bilinmelidir. Ülkemizin değişik yörelerinde, mera otlarının hayvan ihtiyaçlarını karşılama süreleri kısadır. İşletmenin bulunduğu bölge, bölge içinde mikroklima özellikleri, meranın güney da kuzey yamaçlarda  olması “besleme süresini” etkilemektedir. Günümüzde  otların  besleyicilik özellikleri kadar  hayvanı doyurma özellikleri de eşanlı olarak kolaylıkla ölçülebilmektedir. Desteklenecek işletmelerde yetkililerin açıkladığı  ileri teknoloji  desteği sağlanacaksa, ot yetiştirme  konusu gibi  temel bir değişken gözlenmesi, sağlıklı veriye dayalı işletme yönetiminin yapılması gerekir.
 
6 Mera-odaklı küçükbaş hayvancılığında, meranın yetersizliği ile “karma yem” ile  hedeflenen et ve süt verimi arasındaki  ilişki “fiyat ve maliyet dengesini” etkilemektedir. İşletmeler kurulurken “ölçeklendirme” analizlerinde, “karma yem bağımlılığı  ve birim maliyet” ölçümlerinin dinamik bir anlayışla yapılması gerekmektedir.
 
7 Yetiştirici bölgelerin özelliklerine göre  “kapalı besleme” süreleri, kapalı besleme sürelerine göre  “kaba yem”  ve “karma yem” dengeleri  de işletme fizibilitelerinde  dikkate alınmalıdır.
 
8 Hayvan yetiştiriciliğinde “kaba yem çeşitleri”  özellikle de  “kaba yemin hasat biçimi  ve depolama  sistemleri ”  de verimini  etkiliyor. Yoncanın hasat edilişinde yere serilmesi ve güneş altına  kalmasının  etkileri  göz önüne alınmalı; kaba yem üreticileriyle sözleşme yaparken  kriterler net olarak  tanımlanmalıdır. Ayrıca  sılaj ve yonca dışında yöreye göre kaba yemin çeşitlendirilmesi de  yararlı sonuçlar vermektedir.
 
9 Karma yem üretiminde *formüllerin” yem üreticiler ile  hayvan  birlikte belirlenmeli, yaratılmak  istenen sonuca göre yem formülasyonu özeni gösterilmelidir.
 
10 İşletmeler desteklenirken, süt ve sütlü ürünlere geçiş( yoğurt, peynir, dondurma vb) katma değeri artırma konusunda  belirlenecek ilkeler  “üreticinin gelirini”  farklılaştıracaktır. Sözleşmeli üretimde, sütün nasıl değerlendirileceği  konusunun da  net olarak tanımlanması gerekir.
 
11 Türkiye’de hayvancılık projelerinin  sürdürülebilir olmasını  engelleyen “süt fiyatı/yem maliyeti” dengesinin tutturulamamasıdır.  “Süt fiyatı/ yem fiyatı dengesi”, soya küspesi ve ayçiçeği gibi yem girdilerinin dışa bağımlı olmasının etkisi büyüktür. Hayvancılık projelerini  ölçeklendirirken  kaba ve  karma yem maliyeti çok büyük  özen gerektirmektedir.
 
12 Ülkemiz “hayvan hastalıklarından arındırılmış” değildir. İşletmelerde  sahiplerin ve çalışanların özensizliği  hastalığın  yayılmasına yol açmaktadır. Hayvan işletmelerinde  “veterinerlik hizmetlerinin” yetince  alınabilecek  örgütlenmeler gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık projelerinin kırsal kalkınma  aracı olacaksa, belediyenin  veterinerlik hizmetlerini  nasıl karşılayacağını  işin başında  netleştirmesi gerekir.
 
13 Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde “teke ve koç” çok önemlidir. Aynı  teke ve koçların  iki yıldan fazla  ayın sürüde yer alması  kesinlikle  önlenmelidir. Sürünün ıslahı ve saf ırk  oranının artırılmasında  koç ya da teke kadar “damızlık üretimi” konusunun ayrı bir iş olarak ele alınması  temem  değişken olarak içselleştirilmelidir. Çifteler ve Sivrihisar’da yıllardır desteklenen  merinos projelerinde  başlangıç  hedefleri ile alınan  sonuçlar araştırarak “damızlık üretiminin”  etkilerini  netleştirmek çok önemli bir birikim olacaktır.
 
14 Özellikle  ıslah edilmiş ve yavru sayısı fazla olan sürülerde  yavru ölüm oranlarının yüksekliği önemli ölçüde  doğum aşamasında  “ağız sütünün/çürük süt”  yavru tarafından alınamamasıyla ilişkilidir. Yavrulama dönemlerinde  “işi bilen çalışan” çok önemlidir. Ciddi bir “küçükbaş hayvan yetişticiliği ekosistemi” oluşturulacaksa işletmelerin  doğum süresine göre işgücü ve diğer tekniklerle donatılması gerekir.
 
15 “Yapay zeka uygulamaları” hayvancılık üretiminde de hızla devreye girmektedir: Eşanlı  mera ve ot bilgileri, hayvanın günlük beslene durumu, iklim etkileri, kaba ve karma yem özellikleri, süt ve et verimleri, hastalık ve  karantina uygulamaları, süt üretimi, süt üretiminin katma değerli ürünlere  dönüştürülmesi  gibi bütün üretim değişkenleri kesintisiz izlenmektedir.O nedenle  üretim  fiyat ve maliyet dengeleri   küresel  anlamda ölçeklendirilmektedir. Sistem  kurulurken indirgemeci değil, bütünsel bir yaklaşıma  özen gösterilmelidir.
 
Küçükbaş hayvancılığın seçilmesi  ülkemiz özelinde doğru bir projelendirmedir. Projenin başarısı  “kapsayıcı  anlayışla” ele alınmasına  bağlıdır. Sistemi yakından izlemeli, başarılı olmasını sağlamalıyız ki, kaldıraç etkisi yaparak, hedeflere ulaşılmasını sağlayabilsin.
 
Diğer birçok ayrıntıyı  da başka yazılarımızda  paylaşacağız…