Ülkenin hızla değişen gündemi, Suriye’deki askeri hareketlilik ve Fetö operasyonları sebebi ile gündeme fazla gelemese de kadın cinayetleri artmaya devam ediyor. En son Özgecan Aslan'ın katledilmesi ile gündemde yerini alabilen kadın cinayetleri artmaya ancak, toplum gözünde sıradanlaşmaya devam ediyor. Sadece 2002-2015 yılları arasında Türkiye'de 5171 kadın öldürüldü.

ESKİŞEHİR’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Eskişehir’de sadece 2016 yılında yaşanan kadın cinayetlerini ve cinayet teşebbüslerini incelersek;

-17 yaşındaki K. K. kendisine tecavüz etmeye çalışan M. Y.’ye direnince boğularak öldürüldü.

-Ü. B. boşanma davası devam ederken eşi 20 yaşındaki G. B.’yi ve eşinin sevgilisi olduğunu iddia ettiği şahsı silahla ağır yaraladı. G. B. Hayatını kaybetti.

-Geçen 17 Haziran’da meydana gelen olayda, bir fabrikada mühendis olarak çalışan F.S. kendisini terk ettiğini iddia ettiği, aynı işyerinde çalışan T.K. bıçakla çeşitli yerlerinden yaralayıp kaçtı.

-Son olarak, S. D., eşi E.D. ile tartıştıktan sonra mutfaktan aldığı bıçakla eşini 49 yerinden bıçakladı.

Olaylar Münferit Değil

Kadın cinayetlerinin artışında toplumsal cinsiyet algısının, yani toplumun kadın ve erkeklere yüklediği, mantıkla çoğu zaman bağdaşmayan görev ve sorumlulukların önemi büyük. Kadın cinayetlerini normal gören anlayış, her geçen gün erilleşen politika dili, devlet politikaları, kadını aciz ve zayıf gösteren, cinsel obje haline getiren televizyon programları ve dizileri, hatta kadın cinayeti haberleri verilirken kadını suçlayan haber başlıkları ile gün geçtikçe daha da topluma yerleşiyor. Konumuz her ne kadar cinayetler olsa da, toplumsal cinsiyet algısı sebebi ile kadınlar her gün şiddete ve tacize maruz kalıyor. Kadının şiddete maruz kalmasına sebebiyet veren, toplumun kadınlar olan bakış açısıdır. Bu sebeple bir kadının öldürülmesi sadece o kadının ve sanığın başından geçen münferit bir olay değildir. Bizim toplum olarak kadınlara bakış açımızdan kaynaklanmaktadır, suç hepimizindir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geçtiğimiz hafta Eskişehir’de yargılamasına başlanan, T.K. davasında Eskişehir’li kadınların, Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu başta olmak üzere adliyedeki dayanışması takdire şayandı. Ülkenin gündemi ne kadar farklı olsa da, T.K. nın yanında olmak adına, yine kadınların birlik olması, ülkede kadın hakları bilincinin oturtulabilmesi için oldukça önemli.