Temmuz 2023 dönemi için; Açlık Sınırı: 11.525 TL iken, En düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak kalması, emeklileri sefalete sürüklemeye devam ediyor.
Emekli maaşlarının düşüklüğü konusunda, durumun vehameti gereği sadece en düşük emekli maaşları dile getirilse de, bütün emekli maaşları enflasyon karşısında eridi.
Meclisin açılması ile zam beklentisi içinde olan, müjde bekleyen emekliler, Erdoğan'ın açıklaması ile hayal kırıklığı yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere tek seferlik 5 bin TL ödeme yapılacağını açıkladı. Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, "Ödemeler, kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacak. Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz" dedi.
Milyonlarca emekliye yine zam yerine sadaka reva görüldü. Temmuzda emekliye yapılan %25 zam, TÜİK verilerine göre dahi üç ay içinde eridi.
TÜRK'E YOK, YABANCILARA VAR
Türkiye'de başta emekliler olmak üzere milyonlarca insan yoksulluk sınırının altında yaşarken sığınmacılara yapılan masraflar ve yurt dışındaki yabancılara yapılan kalkınma yardımlarına para harcamaya devam ediliyor.
Ülkeye kontrolsüzce alınan sığınmacılara harcanan para ve yapılan yardımlar herkesin dilinde, ancak benim dikkatimi çeken konu başka. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın 09.11.2023 tarihli tweetine göre Türkiye son 11 yılda tam 72 milyar dolar yurt dışındaki yabancıların yaşam kalitesini artırmak için harcadı.
Konuyu araştırdığımızda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ya da kısaca TİKA’nın yurt dışında birçok kalkınma yardımı yaptığını görüyoruz.
Türkiye'nin insani yardım yapması, dara düşen, felaket yaşayan ülkelere el uzatması elbette gururumuzu okşar. Ancak bizde olmayanı başkasını vermenin bir mantığı, bir açıklaması var mı?"