Geride bıraktığımız seçimlerin ardından, Cumhur İttifakının yeni bir anayasa değişikliğinin hazırlığı içerisinde olduğunu bir yıldan uzun süredir duyuyoruz.Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1982 anayasası yerine 2023 anayasası” başlıklı sempozyumda, muhalefete bir kez daha, “yeni sivil anayasa için müzakere” çağrısı yaptı.

Erdoğan, “Onlar da bu işe olumlu bakarlarsa, yolumuza devam edeceğiz. Olursa olur, olmazsa olmaz. Bize düşen kapıları çalmak. Cumhur İttifakı olarak biz buna hazırız” sözleriyle 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak parlamentonun gündemine yeni anayasa tartışmasını getireceklerinin işaretini verdi.

Cumhur ittifakının milletvekili sayısı değişikliğe yetmiyor. Cumhur İttifakı’nın hazırlayacağı “yeni anayasanın” Meclis’te doğrudan kabulü için 400, referanduma sunulması için de 360 milletvekilinin “evet oyu” gerekiyor. Cumhur ittifakının son seçimle sandalye sayısı ise 322 oldu. Cumhur ittifakının ihtiyacı olan milletvekili sayısı 38

Akp’nin 38 Vekile İhtiyaci Var, Chp 38 Sandalye Verdi

CHP'nin, ittifak ortakları Deva Partisi 14, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, Demokrat Parti 3 ve İYİ Parti ve Türkiye Değişim Partisi 1'er milletvekilliği kazandı. CHP listesinden 6 partinin 39 milletvekili Meclis'e girdi. Chp’ye katılan ve genel başkanı Mustafa Sarıgül olan Türkiye Değişim Partisini saymazsak 38.

Sayılar ne kadar da güzel denk geliyor değil mi? Üstelik bu kişiler seçilmeleri neredeyse kesin olan yerlerden aday gösterildiler. Neredeyse tamamını eski AKP’lilerin oluşturduğu bu sandalye sahiplerinin olası bir Anayasa değişikliğinde Cumhur ittifakı ile birlikte hareket etmesi sürpriz olur mu?