Evet, dünya liderlerinin çoğunluğunun böyle duyarlı, kocaman yürekli eşleri olsa, belki de her şey çok daha başka ve güzel olacak. Bahsettiğim lider Güney Kore’nin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un eşi  Kim Keon Hee. Kore Yarımadası'nda köpek eti tüketmek, yaz sıcağına karşı faydalı olduğu inancıyla yüzlerce yıllık bir gelenek. İşte o güzel first lady bu yüzyıllık geleneğin kalkması için belli ki kolları sıvamış. Köpek eti yenmesine açıkça karşı çıkan ve sokak köpeklerini sahiplenmesiyle bilinen first lady Kim Keon Hee yasağın geri çekilmesini isteyen çiftçilerin hedefi haline gelmiş. Eylemciler, first lady'nin hükümet üzerinde baskı uyguladığını ileri sürmekteymiş.

     Basında çıkan haberlerden öğrendiğimize göre; köpek etinin yenmesini resmen yasaklamaya hazırlanan Güney Kore'de, insanların tüketimi için köpek yetiştiren yaklaşık 200 çiftçi başkent Seoul'daki başkanlık ofisinin önünde eylem düzenleyip yüzlerce yıllık tartışmalı geleneğin yasaklanmamasını istemişler ve polisle çatışmışlar.

     Eylemi düzenleyen grubun temsilcisi Ju Yeong-bong, “siyasetçilerin bir sektörü kapatmaya veya insanların ne yiyeceğine karışma hakkı olmadığı görüşünü dile getirerek, bazı ülkelerde köpek etinin hâlâ yendiğini söyleyerek yasağın getirilmemesi gerektiğini” savunmuş. Neyse ki bu ülkede çoğunluk köpek eti yenilmesine karşı çıkıyormuş, 51 milyon nüfuslu Güney Kore'de şu an 6 milyondan fazla evde evcil hayvan olarak köpek bulunduğu bilinmekteymiş.

Yine aberi yayınlayan kaynaktan aldığımız bilgide; Kore Yarımadası'nda köpek eti tüketmek, yaz sıcağına karşı faydalı olduğu inancıyla yüzlerce yıllık bir gelenek. Ancak yurt dışından yöneltilen eleştirilerin yanında, son yıllarda hayvan haklarını daha fazla önemseyen genç nesil ile birlikte Güney Kore için de tartışmalı hale gelmiş durumda. Uzmanlar, köpek etinin artık daha çok yaşlılar tarafından tüketildiğini ve belirli restoranlarda servis edildiğini söylüyor.

     Ben eminim ki genç nesil, duyarlı first lady, bu yaşam savunuculuğundaki savaşlarını kazanacaklar! Çünkü haklılar!