Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 ve 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı oldu ve her iki seçimde de ilk turda cumhurbaşkanı seçildi.
Anayasanın 101. maddesine göre Cumhurbaşkanı ancak iki kez seçilebilir. Bu durumda Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında yapılacak olan seçimlerde aday olması mümkün değil.
Anayasanın genel kuralı bu şekilde olmakla birlikte, 2017 yılında yapılan başkanlık sistemi referandumunda Anayasanın 116. Maddesinde Cumhurbaşkanlığı süresine ilişkin olarak bir istisna eklendi. Referandum ile birlikte değişen Anayasanın 116. Maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. 
Anayasanın 116. Maddesini göz önüne aldığımızda Cumhurbaşkanı Erdoğan ancak meclis seçimlerin yenilenmesi kararı yani erken seçim kararı alırsa üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olabilir. Bu istisnaya göre 360 milletvekilinin seçimlerin yenilenmesi yönünde oy kullanması gerekiyor. Cumhur İttifakının, Ak Parti’nin 289, MHP’nin 48 Büyük Birlik Partisi’nin 1 milletvekili olmakla beraber toplamda 338 milletvekili bulunuyor, yani Cumhur İttifakının mevcut ittifaklarla ve milletvekili sayısı ile seçimleri yenileme şansı da bulunmuyor.
Seçimlerde Erdoğan’ın yeniden adaylığı için partiler arası milletvekili transferleri veya yeni ittifak üyeleri gündeme gelebilir.