Akşam haber kanallarını izleme alışkanlığım vardır; rahmetli babamdan kalma bir alışkanlık sanırım. Çocukluğumda evde, TV kanallarında değil radyoda- sanırım o da tek yayındı- haber yayınını mutlaka dinlerdi. Babam ev halkını da konuşmamaları konusunda uyarır, son derece dikkatle baştan sona yayını dinler, kayda değer bir haber varsa sonrasında yorumunu yapardı.  
Sanırım o alışkanlıkla ben de, kendimi bildim bileli, yaz tatillerim de dahil, akşam saatlerinde, günün özetinin yorumlar eklenerek verildiği haber programını izlerim, gerçekleri aksettirdiğini düşündüğüm TV kanallarında.
     Son zamanlarda bir haber sıklıkla verilmeye başlandı. Süt üreticilerinin, besicilerin, hayvanlarına yem almakta sıkıntı çektiklerini, sırf o nedenle süt veren, henüz beside olan canları kesime mecburiyetten gönderdiklerini yana yakıla anlattıkları haberi.
     Hayvanlarımız da aç, biz de açız diyor bazıları. Memeleri süt dolu güzelim inekler yok pahasına kesime gitmek üzere kamyonlara yükleniyor. Kuzucuklar daha beslenip büyüyecekken kesime gönderiliyor. Tavuk çiftliklerindeki dram da aynı. 
     Besiciler elbette işleri olduğu için olaya kazanç penceresinden bakıyor. Geçimlerini bu yoldan sağlıyorlar çünkü, ama ne yalan söyleyeyim benim derdim, daha yaşayacak –sonu kaçınılmaz kesim de olsa- nefes alacak günleri varken, o masumların, sırf beslenmeleri konusunda sıkıntı yaşaması gerekçesiyle erkenden mezbahalara gönderilmesi. Uzun yıllardır bu işle uğraşan bir besici şöyle anlatmış derdini:  “Şu an ‘kar ediyorum’ diyen üretici ya da çiftçi bulamazsınız. Maliyetinden çok aşağı hayvanlarımızı elimizden çıkartıyoruz. Başka çaremiz yok, kaba yem fiyatı ortada. Mevcut KDV zamlarının düşürülmesinin hiç kimseye bir faydası olmadı. Mazot sabit kalsın, gübre fiyatları sabit kalsın. Yeter, mazotun ve diğer girdilerin yükselişi durdurulsun ya da sabitlensin. Açız, artık hayvancılığı yapamıyoruz. Boğazımıza kadar geldi. Biz de açız, hayvanlar da aç. Gübre fiyatları el yakıyor. Ölüyoruz kimse görmüyor.” 
    İşte besicilerin ve onların baktığı hayvanların halleri ortada! Biz can severlerin korumasındaki kedilerin, köpeklerin durumları da onlarınkine benziyor. Mama fiyatları aldı başını gitti. E artık söylemeye hacet yok; sebze, meyve, yağ fiyatları tavan yapmış, ekmek on lirayı bulacak ön görüsü ortada. Lafın özü, ülkece açız AÇ!