9 Temmuz kurban bayramı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımız kurbanlıklarını aldı almayanlar ise almak için son günü bekliyorlar. Kurban alımlarında nelere dikkat edilmeli, kurban seçimlerini nasıl yapmalıyız, Kurban kesim esnasında ve sonrasında yapılması gerekenler neler? Kurban kesimi ve kesim sonrası kurban etlerinin nasıl muhafaza etmeliyiz? ?  Konunun uzmanlarına sorduk uzmanların tavsiyelerini bende sizlerle paylaşmak istiyorum.
***
Uzmanlara göre; Kurban alımlarında büyükbaş hayvanlar için en az iki yaşında olmalı. Dişi Kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve toplalık bulunmamalı. Yine Kurbanlıklarda Göz, Burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı. Özellikle ağız burun içi ve çevresinde memelerinde yaralar bulunmamalı. Kurbanlıklarda Hırıltı solunum, Öksürük ve halsizliği bulunmamalı, anal bölgede ishal belirtileri olmamalı. Ayrıca kene bit vb parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalı. Vatandaşlarımızın Kurbanlıklarını mutlaka Belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner kontrolünde kesilmelidir.
***
Kurbanlık hayvanlar kesim öncesi strese sokulmamalı, kesim öncesi stres esnasında etin olgunlaşması için gerekli enzimleri tüketen hayvanın kesim sonrası eti olgunlaşmaz ve etler lezzetsiz olur’’.Hijyen’in önemi; Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyen’e dikkat edilmeli. Kanın hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli.
***
Kurban etinin korunması ve pişirilmesi, Kesilen kurban etleri hemen tüketilmesi halinde etlerin sert olacağından hazım problemi ile yaşanabilir. Kesilen kurban etlerinin 5-6 saat bekletilip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalıdır. Yine yapılan tavsiyelerde; Etlerin buzdolabına konmadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan yerlerde 14C derecede bekletilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise etlerin 18 C derecede buzdolabında muhafaza altında iken buzdolabından çıkartılıp tekrar arta kanla etleri buzdolabına koymak sağlıksız olur. Kurban etlerini küçük parçalar halinde bir seferlik tüketimler yapılacak şekli ile parçalanmalı ve o şekilde buzdolabında korunmalıdır.
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.