Mevcut Anayasa ile Erdoğan’ın 2023’te aday olamayacağını, bunun tek istisnasının ise meclisin seçimleri yenileme kararı alması gerektiğini, bunun için de Cumhur ittifakının yeterli milletvekili sayısı olmadığını daha önce yazmıştık. 

Millet ittifakının son anketlere göre oy kaybediyor oluşu ve Cumhurbaşkanlığı için gerekli yüzde elli artı bir oyu alması şu an bir seçim yapılsa mümkün görünmüyor. Bu durum değişikliğin yeni ve sivil bir anayasa yapma amacı ile yapılacağı söylense de, asıl amacının iktidarda kalmayı sürdürmek olduğunu düşündürüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yassıada'da düzenlenen AKP'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak muhalefet destek vermez ise, referanduma gidilebileceğini söyledi. Ancak muhalefetin desteği olmadan Anayasa değişikliğinin referanduma götürme imkânı da bulunmuyor.
Milletvekili sayısı 550 olduğu dönemde, Anayasa değişikliğinin referanduma götürülebilmesi için 330 oy, referanduma gitmeden doğrudan kabul edilebilmesi için ise 367 oy gerekiyordu. Son referandum ile milletvekili sayısı 600’e çıkartılmıştı. Yeni sistemde Anayasa değişikliğinin referanduma götürülebilmesi için 360 milletvekilinin, doğrudan kabul edilmesi için ise 400 milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyuluyor.
TBMM'de halen AKP'nin 289, MHP'nin 48, BBP'nin 1 sandalyesi bulunuyor. TBMM Başkanı da oy kullanmadığından, millet ittifakının Anayasa değişikliğini referanduma götürmek için dahi 23 milletvekilinin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Muhalefet partileri güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunurken, Cumhur ittifakının muhalefetten destek alması dolayısı ile mevcut şartlarda bir Anayasa değişikliği olması pek mümkün görünmüyor