İş yerinde çalışırken, geçerli bir sebep olmaksızın veya haksız bir şekilde işinize son verildiğini düşünün. Kanun bu keyfiliğin önüne geçmek için belirli şartlarla işçilere ‘İşe iade davası’ açma hakkı tanımaktadır.
İşe iade davası açabilmenizin ilk şartı, ‘İş Kanunu’na tabi olarak çalışmanızdır. Deniz taşıma, hava taşıma, ev hizmetleri, elli kişinin altındaki işçinin çalıştığı, tarım ve orman işleri, çıraklar, sporcular ve rehabilite edilenlere mahsus işler, borçlar kanunu kapsamı dışındadır. Ayrıca çalışma, belirli bir süre için anlaşılmış olmamalı, belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılmalıdır. İşçi, işveren vekili (örneğin genel müdür) veya işveren vekili yardımcısı olamaz. 
İşe iade davası açmanız için ikinci şart, iş yerinde otuz veya daha fazla kişinin çalışıyor olmasıdır. İş yeri sahibinin birden fazla iş yeri varsa, burada toplam sayı göz önünde bulundurulur.
İşe iade davasının üçüncü şartı ise, iş sözleşmesi işveren tarafından ve haksız olarak sonlandırılmış olmalıdır. İstifa eden veya haklı sebeple işten çıkarılan işçi işe iade davası açamaz.
İşe iade davası açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu vardır. İş Kanunu m. 20. Maddesine göre işe iade davalarında işçi, işten çıkarıldığı tarihten itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk görüşmeleri sırasında anlaşılamaması durumunda, iki hafta içinde İş Mahkemesi’nde işe iade davası açılabilir.
İşçi, davayı kazandıktan sonra on gün içerisinde işverene işe başlamak için başvurmak zorundadır. İşçi bu sürede başvuru yapmaz ise, işverenin işten çıkarması haklı hale dönüşür.  İşveren de kendisine tanınan süre içerisinde işe alınmak için başvuran işçiyi bir ay içerisinde başlatmak zorundadır. İşveren, işe iade davasını kazanan işçiye dört aya kadar boşta geçen süre için ücretini ödemek zorundadır. İşçi işe başlatılsın ya da başlatılmasın boşta geçen sürenin ücreti işçiye ödenir. Eğer işveren, yasal sürede işçiyi işe başlatmaz ise, dört ila sekiz aylık ücreti işe başlatmama tazminatı olarak ödemek zorunda kalır. İşe iade davası kazanan ve işe yeniden kabul edilen işçi, almışsa kıdem tazminatını iade etmekle yükümlüdür. 
İşten çıkarmanın haklı olup olmadığının incelenmesi hukuki bilgi gerektirir, ayrıca bu davanın süre ve usul bakımından katı kurallara bağlı olduğundan bu durumdaysanız bir avukattan yardım almanız sizin lehinize olacaktır.