Geçtiğimiz hafta Eskişehir Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Eskişehir’de faaliyet gösteren dernek yöneticilerine dernekler mevzuatı çerçevesinde eğitim programı düzenledi. Yapılan Program odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Sayın Nihat BAHAR yaptı. Bahar konuşmasında ‘’ Bu tür eğitim Programlarının her yıl düzenli olarak yapmaya gayret ediyoruz sizlerin bu yoğun ilgisi bizleri memnun etmektedir ‘’ dedi.
***
Bende her yıl yapılan bu toplantılara katılıyorum. Sayın İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Nihat beyinde dediği gibi toplantıya katılım her geçen yıllara göre artıyor. Geçen hafta yapılan eğitim toplantısına ilgi çok fazlaydı büyük bir salon olan kültür merkezinde ayakta kalanların sayısı oldukça fazlaydı. Çünkü toplantıda işlenen konular oldukça önemli ve tüm dernekleri doğrudan ilgilendiren konulardı.
***
Eskişehir’de İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne kayıtlı faaliyet gösteren bin iki yüz den fazla dernek var ve bu dernekler yaptıkları faaliyetlerinde tüzük ve dernekler mevzuatına göre düzenli olarak dernek faaliyetlerini eksiksiz kayıt altına alma gibi durumları söz konusu. Dernek yöneticileri yapmış oldukları görevlerini her ne kadar gönüllülük esasına göre yapmış olsalar da bu iş çok ciddiyet ve ağır sorumluluk gerektiriyor. Dernekler mevzuatına dernek tüzüklerine uyarak yapmak zorundalar. Tamda bu noktada dernek faaliyetlerini yürütülürken bazen eksik bilgi, belge veya düzenli tutulması gereken defter ya da aldıkları kararlarında, üyelik işlemlerinde ve tüm bunların DERBİS sistemine girişlerinde yanlış veya hatalı yapabiliyorlar. Yapılan eğitim çalışmaları dernekler için yararlı ve işlerinde kolaylık sağlaması açsından faydalı oluyor.
***
Eğitim Program akışını sağlayan ve sunuculuğunu yapan Merve ÜNLÜ ’ün yaptığı programda konuşmacı olarak katılan İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü personeli Fatih AYDIN dernekler mevzuatını, dernek üyelikleri, dernek beyanları, gelen giden evrakların düzenli kayıtları gibi konular da, Bilgen TINAS ve Ece GÜNSEL Derbis ( Dernekler Bilgi sistemi ) üzerinden yapılan dernek bildirimlerini,  Derbis üzerinden her yıl verilmesi zorunlu olan dernek beyanların verilmesi,  üyeliklerin sisteme kayıtların girilmesi gibi işlemlerin nasıl olması gerektiği, Çiğdem BALKAN Derneklerin proje başvurularını, dernek bağışlarının ne şekilde alınacağı, alındı belgelerinin öneminden bahsederek geniş kapsamlı bir şekilde dernek yöneticilerini bilgilendirdiler
***
Ayrıca Konuşmacılar ‘’Bizler bu eğitim programları dışında da yıl içerisinde Sivil Toplumla ilişkiler Müdürlüğüne kayıtlı derneklere denetimlere gidiyoruz ancak asıl amacımız dernek ziyaretlerinde bulunmak ve hem denetimlerimizi yapmak hem denetim esnasında bir nevi eğitim yapmaktır bunu böyle anlamayız, amacımız sizlerin eksiklerini aramak değil faaliyet gösteren derneklerin mevzuat içinde ve tüzükleri çerçevesinde hataya düşmemeleridir. Ayrıca mesai saatleri içinde dernek mevzuat konularında herhangi bir sorunuz veya sorununuz olduğunda Müdürlüğümüz personelinin kapısı her zaman açıktır bizim asli görevimiz sizlere hizmet etmektir’’ denilen toplantı sonunda eğitime katılan dernek yöneticileri eğitim toplantısının çok yararlı olduğunu ve memnuniyet verici olduğunu belirttiler. Eğitim Programına katılan İl Defterdar yardımcısı Sayın Kadri AY dernek gelirleri ve giderleri mevzuat hükümleri konularında da geniş çaplı bilgiler vererek programa katkı sağladı.
***
Eğitim programı çok ciddi anlamda hazırlanmış ve slayt görselleri ile desteklenmiş tüm konuşmacılar eğitim programı çerçevesinde dernek yöneticilerinin sorularını tek tek dernekler kanunu çerçevesinde eksiksiz cevapladılar.  Eskişehir Valiliği İl sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Sayın Nihat BAHAR başkanlığında görev yapan tüm yetişmiş, uzman, güler yüzlü, mevzuata hâkim personeline özverili çalışmalarından dolayı kutlar teşekkür ederiz.