Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 19 Ekim’de açıkladığı bir kararla Türkiye'ye, Türk Ceza Kanunu'nun 299. Maddesi olan ve cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen maddeyi değiştirme tavsiyesinde bulunmuş, söz konusu maddenin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında, Cumhurbaşkanı olan kişilere diğer tüm kişilerden daha fazla koruma sağlayan bu maddenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ruhuna aykırı olduğunu, devlet başkanlarının saygınlığını koruma amacının, bu kişilere özel koruma yasaları çıkarmayı meşru kılmayacağını belirtti. Ayrıca, Türk hükümetinin, bu yasa maddesini, demokratik bir toplumda meşru amaçlar için kullanılabilecek ölçülü bir ceza öngördüğünü kanıtlayamadığı da kararda yer almıştı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu kararı, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza alan veya alacak vatandaşların, geçerli süre içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurması halinde tazminat almalarının yolunu açıyor. Nitekim Mahkemenin yukarıdaki ifadeleri, Vedat Şorli isimli vatandaşın açtığı ve 7500 avro tazminat kazandığı davada yer alıyor.
İtiraz süreçlerinin tamamlanmasıyla bu dava kesinleşmiş durumda. Görülen o ki Cumhurbaşkanına hakaret suçu kapsamında verilen gözaltı, tutuklama ve mahkumiyet kararlarının tümü AİHM nezdinde ifade özgürlüğünün ihlali sayılacak ve tazminat almaları mümkün olacak.
TBMM’nin bir an önce binlerce kişiyi mahkûm eden bu düzenlemeyi kaldırması gerekiyor. Meclis bu yasayı değiştirmese de temel İnsan Haklarını İhlal eden bir ceza maddesinin uygulanma alanı kalmamıştır.