26 Ekim Hasta Hakları günü nedeniyle Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ve Kamu hastaneleri, Üniversite ve özel hastanelerinde hasta hakları birim çalışanları, Hastane yöneticileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, hasta ve hasta yakınlarının da katılım sağladığı seminer Eskişehir Şehir Hastanesi Konferans salonunda yapıldı. Bu seminer toplantısına davet üzerinde bende katıldım. Düzenlenen seminerden sizlere edindiğim izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
***
Sağlık İl Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Ersin Işıl, Seminer açılış konuşmasında ‘’ Hasta haklarının geçmişten bugüne kadar geçen sürelerdeki aşamalardan bahsederek ‘’hasta haklarının günümüzde daha bilinçli kullanılmasında daha etkin olduğu görülmektedir’ ’diyerek sözlerini şöyle sürdürmüştür. ’Bireylerin Sağlık hizmetlerinden adil, eşit, saygılı ve güvenli biçimde yararlanma haklarının olduğu, Sağlık hizmetlerinden İnsan onuruna yakışır davranışların ve hasta güvenliğinin önemini vurgulamak isterim’’ dedi.
***
Eskişehir İl Hasta Hakları Koordinatörü Işıl Soysal Seminerde yaptığı sunumda ‘’Hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan, karşılıklı olarak görev ve sorumlulukları içeren daha iyi sağlık ortamı için ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklara hasta hakları diyoruz ‘’ dedi
***
Hasta hakları eğitim seminerinde Psikolog Ebru Aytüre İletişim Becerileri ve Stres Yönetimi başlığındaki konuşmasında ‘’İletişimin temel özelliklerini başlıklarında sıralamak gerekirse ‘’İletişim, İki tarafında aktif olduğu bir alışveriştir İletişimde mesajlar sözlü ve sözsüz olarak iletilir’’ diyerek geniş kapsamlı yaptığı konuşmasında seminere katılım sağlayanları bilgilendirdi.
***
Eskişehir Şehir Hastanesi hasta hakları personel birim sorumlusu. Neslihan Arslan, Rabia Aksal, Fatoş Doğru Özer, Sabriye Karataş ve Yunus Emre Devlet Hastanesi Hasta hakları birim sorumlusu Nurgül Akça Yılmaz hastane içinde kurdukları stantlarda el broşürü dağıtarak ve hasta ziyaretlerinde bulunarak hasta hakları gününe özel etkinlik yapmışlardır.
***
Hasta hakları gününde bir başka etkinlikte, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hasta Hakları ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından kutlandı. Hastane poliklinikler girişinde kurulan stantta hastalara hasta hakları konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Yıldız, Başmüdür Ayşe Kırcı, Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Sorumlusu Esin Gökalp ile birim personelleri Gülay Güven ve İlknur Karayazı’nın katılımıyla gerçekleştirilen bilgilendirmede; hastaların sorumluluklarından da bahsedilerek, bilgilendirici broşürler dağıtırlarken çikolata ikram edildi.
Serviste yatan hastalara yapılan ziyarette hastalar memnuniyetlerini dile getirirken hastalarla yapılan görüşmelerde birimin amacının, sorunların yerinde çözümlenmesi olduğu belirtilerek iletişimin önemine vurgu yapıldı. Hastaların herhangi bir sorunla karşılaştıklarında, birime başvuruda bulunabilecekleri, hasta ve hasta yakınlarının da hastane kurallarına uymaları gerektiği belirtildi.
***
Hasta haklarının bilincinde olan tüm sağlık çalışanlarına, hasta haklarında özverili bir şekilde görev yapan tüm personele bende teşekkür etmek isterim.
Hasta hakları kanun ve yönetmelikle belirlenmiş ve bu haklarımızı saygı ve haklılık çerçevesinde kullanabiliriz. Ancak ilgili yönetmelik hastaların da sorumluluklarından bahsetmektedir.