Yerel seçime yaklaşırken CHP’nin belirlenen Belediye Başkanı adaylarının tanıtım toplantısı hafta başında yapıldı.
Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Av. Ayşe Ünlüce içtenlikli, duygu dolu bir konuşma yaptı. “Aday gösterilmesinin mutluluğunu ve onurunu yaşadığını” ifade ederek Yılmaz hocadan devir alacağı Eskişehir’e en iyi şekilde hizmet edeceğine olan inancını paylaştı.

Ayşe Ünlüce’yi çok uzun yıllardan beri tanırım. Geçen yıl vefat eden eşi Av. Aydın Ünlüce’yi de CHP İl Başkanlığım döneminde yönetime davet etmiştim İl Başkan yardımcısı olarak birlikte çalıştık. 
Sonraki yıllarda Belediye Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili görevini de üstlendi. Kendisini saygıyla anıyorum.
Öncelikle belirteyim Ayşe Ünlüce, hukukçu kimliğini içselleştirmiş, adaletli olmayı görev bilinci kabul eden bir yaklaşımı temsil eder.
Nezaketi ve sakin tavrıyla toplumun tüm kesimleriyle çok iyi iletişim kurma özelliği vardır.
Belediye yönetimindeyken kıt kaynaklar ve çeşitli engellemelere karşın sabırla çözüm üretme kararlılığını gösterdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde kadın sorunlarına duyarlı yapısıyla çok önemli çalışmalar yapacaktır.
Yakından tanıyanlar bilirler, Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’e olan bağlılığını tüm çalışmalarında rehber edinmiştir.
İki oğlundan birinin adının ‘Ata’ olması da bu anlayışının güzel bir örneğidir.
Ayşe Ünlüce Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapması nedeniyle önemli bir bürokrasi deneyimini temsil ediyor.
Belediyeciliği mevzuat yönüyle bildiği gibi uygulamacı olarak da çok sayıda projede yöneticilik yaptı.
Her zaman ulaşılabilir oldu ve kentin tüm konularının en yakın takipçisiydi.
Örneğin Alpu’ya yapılmak istenilen termik santral projesini iptal ettirmek için Belediye olarak verdiği hukuki desteğin yanında tepki eylemlerinde de halkla birlikte oldu.
Belediyenin görev alanındaki kırsal ilçelerde tarımsal verimliliğin arttırılması, kadınlara yönelik merkezlerin çoğaltılması gibi birçok konuda önemli çalışmalar yaptı.

Ayşe Ünlüce avukatlık mesleğini sürdürürken sivil toplum kuruluşlarında da gönüllü görevler yaptı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi’nin Yönetim Kurulunda bulundu.
Eskişehir Kadın Platformunda yer aldığı dönemde projelere katkı verdi.
Eskişehir Barosu Yönetim Kurulundaki görevi sırasında kadın hakları ile ilgili çalışmaların içinde oldu.
Genel Sekreter olarak görev yaparken de kentteki Sivil Toplum Kuruluşları ile yakın iletişimini ve iş birliğini sürdürdü.

Ünlüce’nin kişisel özellikleri ve kente katabileceği olumlu değerleri daha da çoğaltmak mümkün.
Diğer yandan bazı çevrelerden Ayşe Ünlüce’nin “Siyasi yanının eksik olduğu ve halk tarafından çok tanınmadığı vurgulanarak” aday gösterilmesine yönelik bazı tepkiler geldi.
Bu eleştirilere katılmak elbette ki mümkün değil.
Anımsatalım Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğunda çok az tanınmasına karşın kısa sürede kentte bilinir hale geldi ve başarılı oldu.
Ayşe Ünlüce de kampanya dönemindeki çalışmalarıyla kent halkının onu tanımasını sağlayacaktır. 
Siyasi deneyim eksikliği konusuna gelince “Belediye Başkanlığı siyasi bir görev olmamalıdır” tam tersine Belediye Başkanı kentteki tüm vatandaşlara tarafsız bir şekilde hizmet etmeyi öngörmelidir.
Tekrarlamakta sakınca yok.
Siyasi görev yapanlar TBMM’deki milletvekilleridir, yasama faaliyeti sırasında ideolojileri doğrultusunda hareket ederler.
Belediye Başkanı adayının siyasetin karmaşık süreçlerinin içinde olmak yerine projeleri ve çalışma anlayışıyla halka ulaşması ise çok daha önemlidir.
Türkiye’deki anlayış ne yazık ki ‘Belediyeleri siyasallaşan kurumlar’ haline getirdiği için genel olarak adaylardan böyle bir özellikte olması bekleniyor.
Belediyelerin kamu hizmeti veren kurumlar olarak ‘siyasetin gölgesinde kalmaması’ uzun dönemde siyasetin yapılma biçimine de çok önemli katkılar sağlayacaktır.

Ayşe Ünlüce Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak açıklandığından bu yana başta kadınlar olmak üzere tüm toplum kesimlerinden büyük bir ilgi görüyor.
Çağdaş Eskişehir halkının desteğiyle seçimden başarıyla çıkacaktır.