Bütün ülkelerin salgın sonrasında  odaklandıkları  sorunlardan biri de  “gıda sisteminin uzun dönemde sürdürülebilirliği ve  dayanıklılığının artırılması.”  Sorgulanan sorun  “gıda ve  beslenme güvenliği” olunca ister istemez   “balıkçılık”  da  akla geliyor.
Önce , “gıda güvenliği” dediğimiz  zaman  ne anladığımızı  FAO’nun  tanımdan  izleyelim:  “Her insanın, yeme ihtiyaçlarını ve  beslenme tercihlerini aktif ve sağlıklı  bir yaşamı karşılamak için yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişimini sağlamak”  anlamına geldiğini zihnimizin ön sıralarına  taşıyalım.
Balık üretimi, beslenme  zincirinin  halkalarından biri…Çok sayıda  balıkçı ile  yaptığımız görüşmelerde, kendilerine, ülkemizde   balık ihtiyacını güven altına almak için  neler  yapılması  gerektiğini sorduk.  Aşağıdaki  liste ortaya çıktı… Listenin eksikleri de olabilir, yanlışları da… Önemli olan  hemen  kalkanları kaldırarak savunmaya geçen  kasaba kültürünün tuzağına  düşmeden, kendi gerekçelerimizi ortaya  koyarak tartışmaya  katılmaktır. Sorunlar, sorgulanarak ve tartışarak çözülür; akıl da bulun için vardır.
İlgiyi ve bilgisi olanlar  tartışmaya açık  listeyi  paylaşalım:
1    Balık tutan teknelerde  “ihtisaslaşmaya” gidilmeli; “alan sınırlamasına” gidilmeli ve  “ödünsüz gözetim ve denetim” yapılmalı.
2    Hamsi  üretimi  mutlaka “kotaya”  bağlanmalı; “bölgesel avcılık sınırları”  belirlenmeli.
3    Bölgesel balıkçılıkta   tekne boyları 24 metreden 18 metreye indirilmeli.
4    Karadeniz’de  trollerle çinekof  avı yasaklanarak yavrular kurtarılmalı.
5    İstanbul Boğazı’nın  girişinde   belli bir alan – yaklaşık 5 mil-  “koruma alanı”  ilan edilmeli.
6    “Balık avlanma  ehliyeti”  zorunlu hale getirilmeli.
7    Balıkçılara  ciddi  “eğitim verilmeli”  alışkanlıkla değil, bilgiyle avlanma  sağlanmalı.
8    Türkiye’de  hammadde pahalı, fiyat/maliyet/fayda  dengesi bozuk; denge  yeniden kurulmalı.
9    Balıkçılık  teknolojisi  sektörü  “sermaye yoğun”  alan haline getirdi…Ülkemizde  sermaye kıt. Balıkçıya  sermaye  olanaklarının  sağlanması  yeni bir  bakışla ele alınmalı.
Hem iç sulardaki  balık üretim sorunları  hem de  denizlerdeki  doğal balık üretiminde  gözlenen  gerileme  gıda  güvenliği  açısından  yeni  sorunlar yaratabilecek  potansiyeli olan bir konu… Düzgün beslenme, sağlıklı ve  iyi  bir yaşam için  balık  üretimiyle de ilgilenmeliyiz…