Bütün ülkelerin salgın sonrasında odaklandıkları sorunlardan biri de “gıda sisteminin uzun dönemde sürdürülebilirliği ve dayanıklılığının artırılması.” Sorgulanan sorun “gıda ve beslenme güvenliği” olunca ister istemez “balıkçılık” da akla geliyor.
Önce , “gıda güvenliği” dediğimiz zaman ne anladığımızı FAO’nun tanımdan izleyelim: “Her insanın, yeme ihtiyaçlarını ve beslenme tercihlerini aktif ve sağlıklı bir yaşamı karşılamak için yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişimini sağlamak” anlamına geldiğini zihnimizin ön sıralarına taşıyalım.
Balık üretimi, beslenme zincirinin halkalarından biri…Çok sayıda balıkçı ile yaptığımız görüşmelerde, kendilerine, ülkemizde balık ihtiyacını güven altına almak için neler yapılması gerektiğini sorduk. Aşağıdaki liste ortaya çıktı… Listenin eksikleri de olabilir, yanlışları da… Önemli olan hemen kalkanları kaldırarak savunmaya geçen kasaba kültürünün tuzağına düşmeden, kendi gerekçelerimizi ortaya koyarak tartışmaya katılmaktır. Sorunlar, sorgulanarak ve tartışarak çözülür; akıl da bulun için vardır.
İlgiyi ve bilgisi olanlar tartışmaya açık listeyi paylaşalım:
1 Balık tutan teknelerde “ihtisaslaşmaya” gidilmeli; “alan sınırlamasına” gidilmeli ve “ödünsüz gözetim ve denetim” yapılmalı.
2 Hamsi üretimi mutlaka “kotaya” bağlanmalı; “bölgesel avcılık sınırları” belirlenmeli.
3 Bölgesel balıkçılıkta tekne boyları 24 metreden 18 metreye indirilmeli.
4 Karadeniz’de trollerle çinekof avı yasaklanarak yavrular kurtarılmalı.
5 İstanbul Boğazı’nın girişinde belli bir alan – yaklaşık 5 mil- “koruma alanı” ilan edilmeli.
6 “Balık avlanma ehliyeti” zorunlu hale getirilmeli.
7 Balıkçılara ciddi “eğitim verilmeli” alışkanlıkla değil, bilgiyle avlanma sağlanmalı.
8 Türkiye’de hammadde pahalı, fiyat/maliyet/fayda dengesi bozuk; denge yeniden kurulmalı.
9 Balıkçılık teknolojisi sektörü “sermaye yoğun” alan haline getirdi…Ülkemizde sermaye kıt. Balıkçıya sermaye olanaklarının sağlanması yeni bir bakışla ele alınmalı.
Hem iç sulardaki balık üretim sorunları hem de denizlerdeki doğal balık üretiminde gözlenen gerileme gıda güvenliği açısından yeni sorunlar yaratabilecek potansiyeli olan bir konu… Düzgün beslenme, sağlıklı ve iyi bir yaşam için balık üretimiyle de ilgilenmeliyiz…