Şehir merkezinde yaşayan köpeklerimiz.. Hemen hepsinin de kulakları küpeli.. Günün uzun saatlerini yazın bir gölgede, kışınsa korunaklı kuytu bir köşede uyuyarak geçirir o canlar. Ancak akşam saatlerinde el ayak çekilip hava kararınca ayakta görürüz onları. Sevenleri hep vardır, su ve mama, yemek verenleri de.

İsimleri vardır: Gergin, Çakır, Karamel, Namık, Pakize, Bayat, Taze, Fadik, Beyaz, Kurt, Zeytin, Cesur, Kaplan ve daha pek çok. Yani salt öyle sıradan sokak köpeği değildir o canlar bizler için. Alıştığımız yerlerinde göremeyince üzülürüz, kaygılanır ararız, sanalda, paylaşım sitelerimizde sorarız. Misal, “Gergin epeydir yok göreniniz var mı” diye.

Evet, o canlarımızdan bazıları uzunca bir süredir yok, kayıp. Gidebilecekleri yerleri bilen arkadaşlarımız bakıyorlar, takip ediyorlar sürekli ama yok işte.

Merkezde evleri olan can savunucu arkadaşlarımız geceleri havlama seslerine alışmışlar ama uzunca süredir seslerin kesildiğini, köpeklerin kayıp olduğunu anlatıyorlar.

Peki nerde bu canlar? Son olarak İki Eylül caddesi müdavimlerinden, önce Çakır ( gözleri o renkte olduğu için bu isim konulmuş)ardından da Gergin ( çok fazla el temasını sevmediği için bu adla anılır) köpeğimiz kayıplara karıştı. Sanki Eskişehir yarıldı bu canlar içine kaçtı!

Odunpazarı bölgesinde olan köpeklerimizi barınaklardalar mı diye araştırdım, sordum. Olumsuz yanıt aldım ne yazık ki. Bir şekilde, şikayet üzerine oraya alınmış olsalardı en azından, güvendeler diye sevinecektik. Bu araştırmayı yaparken Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Burak Özen beyle konuştum. Kendisiyle, ilgili birimin başına getirildiğinden beri diyaloğumuz devam ediyor. Hemen her sıkıntıda yanımızda oldu Burak bey ve çözüm üretti açıkcası. Çalışkan ve dinlemeye açık. Profesyonelce, gayet güzel, içtenlikle, becerilikle görevinin hakkını vermekte. Elbette bu biz can savunucularını mutlu ediyor.

Burak bey bana, şikayet dışında küpeli köpek almadıklarını, o alınan canların da sayısının çok az olduğunu söyledi.

Özetle, bizim kayıp küpeli canlarımız Odunpazarı Belediyesi tarafından alınmamış, barınağa götürülmemiş ya da yaşam alanlarının dışında farklı bir noktaya bırakılmamış. Burak Özen bey böyle bir uygulamalarının da asla olmadığını söyledi bana. Zaten bu tür uygulama yapan belediyeler yasaya aykırı hareket etmekteler.

Evet, sonuç olarak, bizim merkezdeki kayıp canlarımız nerde? Kayıp olan canlarımızı gören, bilen, bu bağlamda duyum alanların Odunpazarı Belediyesinin ilgili birimine haber vermelerini rica ediyorum. Onlar bizim hayatlarımızı, sokaklarımızı, caddelerimizi paylaştığımız canlar.