Belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmeyi sağlayan (Elektrik, doğal gaz, internet, telefon, televizyon sağlayıcıları v.b) sözleşmeler abonelik sözleşmeleridir. Sunulan hizmete belirli bir süre  abone kalmayı taahhüt ederek hizmetin bedelinden indirim aldığınız sözleşmelere taahhütlü abonelik sözleşmesi denir.
İnternet ve cep telefonu hattı abonelikleri ile hemen hemen herkesin abonelik sözleşmeleri bulunuyor. Ancak vatandaş çoğu zaman bu konudaki haklarını bilmiyor. Tarifesini değiştirebileceği halde yüksek bedeller ödüyor veya kendisini kullanamadığı hizmetin bedelini ödemek zorunda bırakılıyor.
Özellikle internet aboneliği, cep telefonu hattı aboneliklerinde yapılan Taahhütlü Sözleşmelerde vatandaş cayma hakkı olduğunu bilmiyor. Eğer taahhüttünüz 1 yıl veya üzerindeyse hiçbir sebep göstermeden, cayma bedeli ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz. Süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmelerinde, satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında onayınız alınmadan bir değişiklik yapılırsa ve hizmetten yararlanmanıza engel olabilecek geçerli bir sebebin varsa sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
Firma, süresi dolmadan taahhütlü aboneliğinizi sonlandırmak isterseniz taahhüdünüze istinaden size yaptığı tüm indirimleri, varsa aldığınız cihaz bedelinin ödenmemiş kısmını sizden isteyebilir. Taşınmanız ve bu sebeple abonelik hizmetinin size sunulamaması veya aynı nitelikte sunulamaması halinde,  herhangi bir cayma bedeli ödemeksizin aboneliğinizi feshetme hakkınız bulunur.
Muş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, geçtiğimiz hafta kendisine vaad edilen internet hızında hizmet  alamayan bir tüketicinin taahhütünden vazgeçmesi üzerine, internet şirketinin isteyebileceği bedel ile ilgili emsal bir karar verdi. Karara göre; Mahkeme, bağlantı hızı düşük olan internet aboneliğini, 24 aylık taahhüt süresi dolmadan 1 yıl 3 ay 13 gün sonra iptal eden İ. A. adlı vatandaşa, “İndirim bedellerinin toplamı” olarak tahsil edilen 709 TL’nin iadesine karar verdi. Bu emsal karar ile birlikte eğer hizmette bir ayıp var ise, sözleşmeden cayan tüketicinin indirim bedeli ödemesi gerekmiyor.