Önümüzde yaz dönemi ve kurban bayramı var. Yaz tatilini ve Kurban bayramını tatilde değerlendirmek isteyen tüketicilerimizin mağdur olmamaları açısından dikkat edilmesi gereken bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Daha önceki haftalarda bu konuyu yazmıştım ancak yeniden hatırlatma gereği duydum. Öncelikle sosyal medya üzerinden tatil reklamlarına, tatil hizmeti satanlara ‘’ucuz tatil’’ şeklinde veya benzeri reklamlara karşı dikkatli olmak gerekir.
***
Tatil planları yapan tüketicilerimiz, mağdur olmamak adına erken rezervasyon reklam kampanyalarına karşı dikkatli olmalıdır. Tüketicilerimiz, tatil planlarını yapmadan önce, iyi bir araştırma yapmalıdır. Tatille gidecek olan tüketicilerimiz, huzurlu bir tatil geçirebilmek için bulundukları yerdeki seyahat acentesinin güvenilir olmasına ve acentenin TURSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ) üyesi olup olmadığına dikkat etmelidir.
***
Tatilinizi geçirmeyi düşündüğünüz otelin hizmetleri konusunda tatil paketini satın alacağınız acenteden, tesis ve tesisteki hizmetler ile ilgili detaylı bir bilgi talebinde bulunun. Hangi tesiste kalacağınıza karar verdikten sonra ise seyahat acentesine yapmış olduğunuz ödeme karşılığında size verilen sözleşmeyi de detaylı olarak mutlaka inceleyin. Bu sözleşmede, rezervasyonun başlangıç ve bitiş tarihi, kişi sayısı, ücretli ve ücretsiz çocuk sayısı, fiyat ve ödeme koşulları, tesis adı, konaklama tipi ( yarım pansiyon, her şey dahil vb..), oda tipi ( iki kişilik ya da üç kişilik, deniz, havuz veya kara manzaralı v.b. ), tatil boyunca geçerli olacak seyahat sigortası, tatil bölgesinde acenteyi temsil eden şirketin ilgili iletişim numaraları gibi bilgilerin kesinlikle yer alması gerekmektedir. Yapacağınız sözleşmenin bir nüshasını mutlaka ıslak imzalı şekli ile alın.
***
Eğer tatilinizi her hangi bir acente kanalı ile değil de, doğrudan otel ile bağlantıya geçerek almayı tercih ederseniz de biraz daha dikkatli olmak durumundasınız.. Ancak doğrudan tesislerden fiyat talep ederek yapacağınız rezervasyonlar genellikle telefon ile gerçekleştiğinden, olası yanlış anlaşılmalara karşı rezervasyonları tüm detayları ile en azından e-posta yoluyla ve mutlaka karşıdaki kişinin adı ve soyadı mailde yer alacak şekilde yazışma yapmayı tercih edin. Bu şekilde yapacağınız rezervasyonlarda muhatap olacağınız kişinin doğru ve ilgili kişi olduğundan emin olmak için ödeme yapmadan önce telefonla da kontrolünü sağlayın.
***
 İnternet sitesinden, tatil paketini satan seyahat acentesinin katalogunda ya da internet sitesinde de bu bilgilere erişmek mümkündür. Hem broşürlerde hem de internet sitelerinde yer alan hizmet vaatleri iyice incelenmeli, hatta konaklama yapılacak tesis ile ilgili, daha önce bu tesiste konaklama yapan misafirlerin deneyimleri de internetten takip edilmeli, yorumlar okunmalıdır. İnternet üzerinden satılan tatil paketi ile ilgili doğrudan hizmet verecek otelle temasa geçilmeli bu otelin TÜRSAB üyesi olup olmadığı da araştırılmalı ve gerçekten böyle bir otel veya tatil hizmeti var mı diye doğrudan öğrenilmeli.
***
 Lütfen unutmayın, acenteniz ya da doğrudan konaklama satın aldığınız tesis size bu bilgileri tam ve eksiksiz olarak Türkçe dilinde yazılı olarak vermek zorundadır. Ayrıca, sözleşmede paket tur düzenleyicisi veya aracısı ve varsa temsilcisi ile katılımcının adı veya unvanı, açık adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri yazılması gerekmektedir. Sözleşme ve bilgilendirmenin şekli yazılı veya mesafeli olarak kurulan paket tur sözleşmeleri ve yapılan bilgilendirmelerin, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi ve bunların bir örneğinin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile katılımcıya verilmesi zorunludur.