Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de 14 Şubat “Sevgililer Günü” olarak kutlanmaktadır.  Ancak 14 Şubat, sevgililer gününe özel reklam kampanyaları ile desteklenerek tüketim körüklenmektedir. Özel günler içinde en çok hediye alınan gün sevgililer günü olarak bilinmektedir.

***

Sevgililer gününe özel hediye almak isteyen tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken bazı hususlara dikkat çekerek, hediye almak isteyen tüketicilerimizin çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. ‘’Sevgililer gününe özel fiyatlar’’ şeklinde tanıtımı ve reklam kampanyaları yapılan ve bu şekilde satışa sunulan ürünlerin piyasa fiyatları ve ürün kalitesi araştırması yapılmalı ve alışveriş bu değerlendirmeye göre yapılmalı.

***

 Son yıllarda sevgililer gününe özel hediye seçimi ve satın almalar çoğunlukta internet üzerinden yapılıyor. Bilhassa internet üzerinden yapılacak olan alışverişlerde güvenli olmayan internet satış sitelerinden alışveriş yapılmamalı. Bazı özel günlerde sosyal medya üzerinden satışa sunulan ve güvenli olmayan ürün satışlarından uzak durulmalı. Böyle özel günlerde art niyetli kişilerin taklit ürünleri ve garanti belgesi olmayan kalitesiz ürünlerin piyasaya sunulabileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Güvenilir yerlerden alışverişlerin yapılmasına dikkat edilmeli.

***

İnternet üzerinden yapılan alışverişler 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da mesafeli satış sözleşmesi olarak kabul edildiğinden, mesafeli satış sözleşmeleri yönetmeliğine göre tüketici 14 gün içerisinde herhangi bir mazeret belirtmeden ve ceza ödemeden yapmış olduğu alışverişten cayma hakkının olduğu bilinmeli. Tüketici cayma hakkını kullanması halinde mutlaka yazılı bildirimle caydığını karşı tarafa bildirmeliler.

***

Dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise, anlam taşıması için alınacak hediyenin kullanışlı olmasına, ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmeli. Alınan her türlü ürünün faturası, garanti gerektiren ürünler için garanti belgesi, Türkçe kullanma kılavuzu eksiksiz bir şekilde satıcı ve sağlayıcıdan talep edilmelidir.

***

SEVGİ insana yaşama sevinci veren bir duygudur, bu temiz duygular kullanılarak çılgınca tüketime teşvik edilmemesi gerekir. SEVGİ nin bu kadar basite alınmasının ve sevgiyi bir güne sığdırılmasının, bu gibi özel günler yaratılarak insanları hediye almaya nerdeyse zorunlu hale getirtmek doğru değil. Sadece sevgililer gününde alınan hediye sevgimizin gücünü göstermez, sevgimizi yılın her gününe taşımalı ve paylaşmalıyız.