Konut maliyetlerindeki artış, konut üretiminin azalması, sığınmacılar, artan nüfus ve yüksek enflasyon sebebi ile kira bedellerinde ciddi bir artış söz konusu. Bu durumda bazı ev sahipleri geçmişten gelen kira miktarlarını arttırmak isteyebilir, kira sözleşmesinde belirlenen kira miktarı özellikle uzun süren kiralamalarda, enflasyon sebebi ile zamanla hakkaniyete aykırı olarak düşük de kalabilir. 
Taraflar kira artış oranını kira sözleşmesinde belirleyebilirler. Ancak sözleşmede belirlenen kira artış oranı bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Örneğin geçen yıl eylül ayında 1.000TL olan kira bedeli tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalaması, geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 15,78 olduğundan bu yıl kira bedeli en fazla 1.157,80TL’ye çıkartılabilir. Daha fazla kira artışı öngören sözleşme maddesi geçersizdir.
Kira sözleşmesinde bir kira artış oranı belirlenmediyse ve taraflar yeni kira bedelinde anlaşamazlarsa, kira bedelinin tespiti mahkemeden istenilebilir, bu durumda da tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamasını geçmeyen bir miktar hâkim tarafından belirlenecektir.
Taraflarca kira artış miktarında bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.