Ülkemizde sıklıkla kullanılan M-Rna teknolojisi ile geliştirilen Pfizer Biontech aşısı, koruyuculuğu en yüksek ve çoğu ülke tarafından da en güvenilen aşı. 
Bu yüzden, hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı açısından herkesin aşılanması gerekiyor. Mevcut bilimsel veriler aşının güvenli olduğunu söylerken, aşı karşıtlığı ise hiçbir bilimsel veriye dayanmıyor.
M-Rna aşısı yapılırken, aşı olmak isteyen kişilere ‘Aşı Aydınlatma Onam Formu’ imzalatılıyor. Onam formunda, M-Rna aşılarının uzun süreli etkinliğinin ve verimliliğinin bilinmediği, aşının henüz bilinmeyen olumsuz bir yan etkisinin olabileceği, aşının salgın koşulları altında kişinin tamamen kendi iradesi ile uygulandığı,  bu nedenle üretime ait hatalar haricinde oluşabilecek maddi ve manevi zararlardan üretici firmanın sorumlu olmadığının kabul edilmesi isteniyor. 
Peki bu formdaki izinler geçerli mi? 
Aşının sonradan bir zararı ortaya çıkarsa gerçekten firmanın hiçbir sorumluluğu yok mu?
TTB’nin sitesinde yer alan tanıma göre; Aydınlatılmış onam süreci; hastanın kendisine uygulanacak herhangi bir tıbbi işleme onay verebilmesi ya da reddedebilmesi için yeterince bilgilendirilmesi, aldığı bilgi üzerine düşünmesi, özgür seçimine dayalı kararını vermesi sürecidir. Uygulanacak tanı ve tedavi yöntemlerinin niteliği, beklenen yararları, olası yan etkileri, diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bunların özellikleri hastaya anlatılmalıdır. Bunun yanında, kişinin durumu hakkında “aydınlanması” ve kendisine önerilen tıbbi girişime onam verebilmesi için çeşitli koşullar söz konusudur. Bilgilerin sade ve anlaşılır bir dil ile açıklanması, bunların hasta tarafından anlaşılması, hastanın gönüllü olması ve onam verme yeterliğinin olması gerekir.
Aşı ile ilgili olarak aydınlatma formu alınması gerekli, zorunlu ve doğru bir uygulama. Fakat bu formlar, aşının uzun süreli etkilerinin ne olabileceğini belirtmeyen, bu etkilerin ne kadar riskli olduğunu açıklamayan ve vatandaşların bireysel sağlık geçmişi dikkate alınmadan düzenlenmiş gibi gözüküyor. Vatandaşın ise salgın korkusundan ve aşı olmazsa maruz kalabileceği kısıtlamalar endişesiyle imzalamak zorunda kaldığını da göz önünde bulundurursak, formların hukuki açıdan bir geçerliliği olmadığını kabul etmek gerekiyor.