İYİ Parti lideri Meral Akşener’in altılı masadan hem de zehir zemberek bir açıklama ile kalkmış olması mutlaka ülke siyasetine etkileri olacaktır.
Bu etkinin Eskişehir’e yansımasının olmaması beklenemez…
***
Elbette siyasette olabilecekleri ön görmek mümkün değil.
Elbette siyasette 24 saat bile pek çok değişikliklerin yaşanmasına neden olur.
Ancak…
İYİ partinin masadan ayrılması, kendince ileri sürdüğü haklı olabilecek gerekçelere rağmen, altılı masa hassasiyeti yüksek olan Eskişehir’de İYİ parti aleyhine  olumsuz bir algı oluşturma ihtimalini doğurabilir.
Dahası…
Bu olumsuz algı da, İYİ partinin Eskişehir’de muhtemel oy kaybı yaşamasına ve kazanma ihtimali olan ikinci milletvekilliğine  veda etmesine neden olabilir…
***
Öte yandan…
İYİ partinin altılı masadan kalkması ve Millet İttifakından ayrılmasının, bir yıl sonra yapılacak mahalli seçimlere de şüphesiz büyük etkisi olacaktır…
Eğer İYİ parti, masaya dönmez ve ittifak dışı kalma kararında ısrar ederse(öyle görünüyor), bu durum İYİ partinin mahalli seçimlere kendi adaylarıyla katılacağını gösterir.
Siyasette yaşanacak bu yeni mevzilenme Eskişehir’de her ne kadar “iktidar partisine yarayacak” gibi bir algı ortaya çıkartacak olsa da, özellikle Büyükerşen ve Ataç’ın mahalli seçimlerde İYİ parti seçmen oylarını ciddi oranda CHP’ye taşıyabildiği hesap edildiğinde, CHP’ye daha çok yarayacak bir siyasi ortam oluşacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.
***
Sonuç olarak…
İYİ partinin son hamlesi, kendince gerekçeleri haklı dahi olsa, altılı masa hassasiyeti diğer illerden yüksek olan Eskişehir’de çok da normal karşılanmaz.
Bu hamle iyi izah edilmez ve seçmende karşılık bulmazsa, İYİ partinin Eskişehir’de fazladan çıkartabileceği bir milletvekiline veda etmesine yol açabilir.
Yine bu hamle, İYİ partinin Eskişehir’de mahalli seçimlere kendi adaylarıyla ve iddiasız bir şekilde girmesini mecbur hale getirebilir…
Ve bu hamle…
Pek çok şehirde iktidar partisinin işine yararken, Eskişehir’deki mahalli seçimlerde milliyetçi ve İYİ parti seçmen oylarını almakta zorlanmayan CHP’ye AK partiden daha çok yarar gibi bir sonuç ortaya çıkarabilir…
***
Yukarıda da söylediğimiz üzere siyasette ne zaman ne olacağını kimse kolay kolay kestiremez.
Tıpkı bir yılı aşkındır uyum içinde oluşan altılı masanın son gün dağılacağını kimsenin kestiremediği gibi.
O yüzden yukarıdaki yorumlarımız bugüne bakarak geleceğin tahmininden ibarettir.
Bakarsınız yarın hiç akla gelmeyen bir gelişme yaşanır ve komutanın “Geriye dön” komutu sonrası olduğu gibi en öndekiler en arkaya, en arkadakiler de en öne geçivermiş olur!

1-49

2-32

3-18

*******

AKŞENER KILIÇDAROĞLU’NUN KAZANAMAYACAĞINA NASIL KANAAT GETİREBİLDİ Kİ?

2019 seçimleri öncesinde CHP İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı…
***
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak, Beylikdüzü ilçe belediye başkanı olan ve adı sanı bilinmeyen Ekrem İmamoğlu’nun ismi açıklandı…
***
Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak da Beypazarı ilçe belediye başkanlığı yapmış Mansur Yavaş ismi ilan edildi…
***
Her iki isim de aday oldukları gün iktidar partisinin bakanlık başbakanlık yapmış deve dişi gibi adayları karşısında kazanacak aday değildi!
***
Ekrem İmamoğlu, rakiplerine karşı anketlerde 15 puan, Mansur Yavaş ise 12 puan geride görünüyordu…
***
Her iki isim de anketlerde 12-15 puan geride olmalarına rağmen seçimlerden galibiyetle çıktı…
***
Ekrem İmamoğlu üstelik seçimin haksız yere iptal edilmesi üzerine iki kez, üstelik oylarını katlayarak galip geldi…
***
Merak ettiğimiz: Meral Akşener anketlerde geri olmasını referans göstererek Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağına nasıl kanaat getirebildi?
Madem anketler kendisi için büyük referans, 2019 seçimleri öncesi anketlerde kazanması mümkün olmayan İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylıklarına nasıl oldu da onay ve destek verdi?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

DEDELEK AİLESİNDEN İSTİFA GELDİ…

Meral Akşener’in altılı masadan ve büyük olasılıkla da Millet İttifakından ayrılmasıyla birlikte İYİ partide istifalar yaşandı…
Bu istifalardan biri de Dedelek ailesinden geldi.
Eski bakanlardan İbrahim Yaşar Dedelek, eşi Vasfiye Dedelek ve kızı Aybike Dedelek Alpman ile birlikte geçtiğimiz yıllarda üye oldukları İYİ parti üyeliğinden istifa kararı aldıklarını açıkladı.
Meral Akşener’in Cuma akşamı yapmış olduğu altılı masadan ayrılış kararının hemen ertesi günü İYİ parti üyeliğinden eşi ve kızı ile birlikte istifa ettiğini açıklayan İbrahim Yaşar Dedelek “Partide yaşananlar karşısında bu kadar dayanabildim” dedi.

dedelek