"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaktır." Kızılderili Şef Seattle.
Kartal dağı, İzmir’in Tire ilçesine yakın bir konumdadır. Zirvesi 850 metre olarak kaydedilmiş. Ve çok ilginçtir, bu dağlarda 1955 yıllarında leoparların yaşadığı tespit edilmiş.
Ne güzel, ne anlamlı. Bu canlıların nesli tükenenler listesinde yer aldığı malumunuz. 1955 yılından bu yana, halen o bölgede yaşıyorlarsa ki ben buna inanmaktayım, bölgeyi erişilmez, dokunulmaz kılmak görevimiz olmalıdır.
Şimdi bu bölgede mermer ocağı açılıp, maden arama girişimleri varmış. Bölge köylüsü ise bu duruma karşı çıkıp, direnişe geçmiş, helal olsun onlara.
Konuyla ilgili İzmir CHP milletvekili Mahir Polat, TBMM’ ne, ilgili yerin milli park ilan edilmesi için kanun teklifi vermiş, umarım kabul görür.
Kartal dağı, adı üzerinde, pek çok değişik türde kartallara da ev sahipliği yapmaktadır. TBMM’ne verilen teklifte, “Küçük Menderes ovasına bakan ve kızılçam yoğunluğu ile Amazon Ormanları’nı andıran bir yerdir. Böylesine güzel, ekosistemde aynı zamanda nesli tükenmekte olan birçok flora fauna türüne ev sahipliği yapmaktadır.” denilmiş.
Ayrıca o bölge köylerinde yaşayanlar, ekonomik değeri yüksek olan incir, zeytin üretimi yaparak tarımsal üretime katkıda bulunmalarının yanı sıra hayvancılık ta yapmaktalarmış.
Hal böyle olunca, bölgeye yapılması düşünülen taş ocakları, dağın Aydın kısmında tasarlanan altın arama faaliyetleri, rüzgar enerji santralleri gibi girişimler, bu çok özel dağı tehdit etmektedir. Bu faaliyetler hayata geçirildiği taktirde binlerce ağacın kesilmesiyle birlikte doğal dengenin bozulması kaçınılmaz bir realitedir.
Onca nadide tür canlılar, bitkiler, maden arama faaliyetlerinin tozu dumanı içinde heba olup gidecek. Bölgeni gerçek sahipleri, binlerce yıldır orada yaşamlarını sürdüren orman canlıları yok olacak.
Yatmayın, etmeyin. Verilen kanun teklifini kabul ederek bölgenin milli park ilan edilmesine imza atın. Böylece gelecek nesillere, altından, mermerden çok daha değerli bir miras bırakmış olacaksınız!