Tüketiciler zaman zaman mal ve hizmet alımlarında sorun yaşayabiliyor. Yaşanan sorunun giderilmesi için tüketici hakem heyetlerine başvur yapıyor. Tüketici - Satıcı arasında yaşanan uyuşmazlıklarda hakem heyetlerine yapılan başvurularda malın fatura bedeli üzerinden yapılıyor. Her yıl güncellenen parasal sınırlar 2024 yılı için 104.000 TL olarak yeniden belirlendi. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırları resmî gazetede yayımlanan tebliğe göre 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. 

***
Tüketiciler 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren mal ve hizmet alımlarında tüketici-satıcı arasında yaşanan uyuşmazlıklarda parasal değeri 104.000 TL ve altında ise tüketicilerimiz bağlı oldukları İl ve ilçe tüketici hakem heyetlerine, 104.000 TL üstünde olan parasal uyuşmazlıklarda ise arabulucuya, Tüketici Mahkemelerine başvurabilecekler. 
***

Tüketicilerimiz hakem heyetlerine yapacakları uyuşmazlık şikâyetlerinde şikâyete konu olan mal ve hizmet alımları ile ilgili belgeleri sunmaları gerekmektedir. Tüketiciler hakem heyetlerine doğrudan başvuru yaptıkları gibi e devlet üzerinden de hakem heyetlerine şikâyet başvurusu yapabilmekteler.
. ***

Tüketicilerimiz mal ve hizmet alımlarında mutlaka aldıkları mal ve hizmetlerin faturasını, garanti gerektiren mallar için garanti belgesini ve malın kullanma kılavuzunu almalılar ve saklamalılar. Mal ve hizmet alımlarında sözleşme gerektiren durumlarda ise mutlaka sözleşme yapmalılar ve yapılan sözleşmenin bir nüshasında almalılardır.
 
***
2023 yılı içeresinde tüketici mahkemeleri, tüketici hakem heyetleri tüketici-satıcı arasında yaşanan uyuşmazlık nedeniyle yoğun bir mesai harcadılar. Bu nedenle tüketici Mahkemeleri’ne, tüketici hakem heyetleri ’ne tüketici dernekleri’ ne tüketici- satıcı arasında yaşanan uyuşmazlıklarda tarafsız kararları ve özverili çalışmaları nedeniyle tüketiciler ve satıcılar adına teşekkür etmek isterim. Tüketicilerimizin 2023 yılı içinde yaptıkları bilinçli alışverişlerini 2024 yılında da sürdürmelerini ve yeni yılın ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Yeni yılın tüm dünyaya ve Ülkemize sağlık, huzur ve bereket getirmesi dileğimle hepimize yeni yıl kutlu olsun