Bir insanın yaşamını anlamlı kılabilmesi için birikim, bilinç, bakış, buluş, beklenti ve bereket üretimi konusunda kendine ciddi yatırım yapması gerekir.
İnsanın bireysel donanımını etkili ve verimli kullanabilmesi için de, bilimin izini sürdüğü ekoloji, ontoloji, epistomoloji, aksiyoloji, siyaset, hukuk ve ekonomi alanlarında olup bitenleri doğru okumaya ihtiyaç vardır.
Bireysel birikim ve toplumsal kavrayışa ilişkin anımsattığımız her başlıktan ne anlamamız gerektiğini açıklamak için ayrı yazılar gerekir. Bu yazıdaki amaç, “siyasetin” maddi ve kültürel zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştırmasının bileşenlerinden biri olduğunu anımsatarak, Eskişehir’de yapılan toplantıyı nasıl okuduğumuzu paylaşmaktır.
Günlük siyasetin “polemik dilinden” uzak durma bir “ilke sorunudur”, ama siyaseti ilgi menzilimizin tamamen dışında tutmak hem mümkün değildir, hem de insanlığa değer katma ve yaşamı anlamlandırma amacından sapmadır.
“Yerel siyaset” ise toplumun gerçek ihtiyaçlarını ayrıntılarıyla bilmenin aracıdır; birçok alanda geçerli olan “yakınlık ilkesi” nedeniyle de, ülke genelinde siyasete sağlıklı girdi sağlamanın bilinen en etkili yolu “yerel siyasetin kalitesini artırmaktır”.
Yerel siyaset sağlam bilgiye, tutarlı analize dayanmıyorsa, merkezi siyasetin yerli yerine oturması mümkün değildir; merkezi siyaset pragmatist ve popülist uygulamaların batağına saplanırsa, toplumumuzun “bin yıldır ilk kaz yakaladığı büyük fırsatları” kaçırması sürpriz olmayacaktır.
Kamuoyunun bildiği isimler
Vedat Alp, Murat Kahyaoğlu, Erman Gölet, İsmet Süder, Rabia Akman, Recep Taşel, Zeki Ünal, Sevgi Akmen, Aydın Güngör ve Ersen Yeniçeli gibi, partilerine iyi gününde, kötü günde gönül vermiş, özveride bulunmuş, kurumsal sürdürülebilirliğe emek harcamış insanlardır. Mevcut il başkanının eski il başkanlarının birikimlerinden yararlanmak istemesi de, tam anlamıyla bir “kapsayıcı tutum” örneğidir; sürdürülmesi ise yerel siyasetin kalitesini artıracaktır.
Birikimli insanların bir araya gelerek “durum değerlendirmesi” yapmaları, etkili yönetişimin vazgeçilmez yoludur.
İl başkanlığı gibi önemli görevi üstlenmiş deneyimli insanlar bir araya geldiklerinde, kuşkusuz günlük söyleşilere saplanıp kalmayacaklar; dünü değerlendirerek, bugünü yönetmenin, geleceği yeniden kurgulamanın yol ve yöntemlerini arayacaklardır. Kendi adıma böyle bir toplantıya katılmış olsam tartışılmasını önereceğim gündemi, toplantıya katılanların ortak aklının yakalamış olacağını düşünüyorum.
Kamuoyuna açıklanmasa da, il başkanları toplantısında, önce kendi partileri CHP’nin Eskişehir’deki son 20 yıllık durumunu masaya yatırmış olmaları güçlü bir olasılıktır.
Ülkemizde siyasetin iki eksende ilerlediğini ele almış olmalılar. Irk ve inanç odaklı siyasetin bugüne kadar yarattığı sonuçların sorgulanmış olması gerekir. Geçmişten ders alarak daha sağlıklı gelecek kurma olan “tarih bilincinin ”gereğidir siyasetin etkilerini analiz etme. Siyasetin ikinci ekseni olan “proje-odaklı siyaset üretimi” , özellikle “yerel siyaset” bağlamında mutlaka irdelenmiş, ulaşılan sonuçların yaklaşan seçimlerin “stratejisini” belirlemesi konusunda düşünceler paylaşılmıştır.
Toplantıya katılan deneyimli yerel siyasetçilerimizin “hayatta eli boş dönülmeyen tek yolculuk, içimize yaptığımız yolculuktur” ilkesinden yola çıkarak, geçmişten ders alma çabaları gelecek açısından önemlidir. Toplantı ihtiyacının hissedilmesi ve toplantının yapılmış olması “yaratıcı yüzleşme özgüveni” açısından da tarihe düşülmüş bir nottur. Katılımcıların kendilerinin ve yerel siyasette partileri adına sorumluluk alanların “olumlu ve olumsuz etkilerinin” neler olduğunu analiz etmeleri, gelecek seçimler için net bilgi kaynağı olacaktır; etkin koordinasyona yol gösterecektir ve odaklanarak başarının yakalanmasına katkı yapacaktır.
Daha da önemlisi, etkili siyasetin “beklenti yönetimi” olduğu gerçekliğinden yola çıkarak, proje-odaklı siyasette Eskişehir’in 2050 hılı hedeflerinin ne olması gerektiği de sorgulanmış, bu konuda toplumun karşısına hangi projelerle çıkılacağına ilişkin değerlendirmelerin de yapılmış olması güçlü bir olasılıktır.
İlkeli gizlilik önemlidir
Askerlik gibi siyaset yönetiminin de stratjik, taktik ve operasyonel adımları vardır. Eskişehir yerel siyasetinde önemsenmesi gereken bu gibi toplantılarda alınan kararların hemen kamuoyu ile paylaşılmasını kimse beklememeli. Siyasette “açıklık” çok önemlidir, ama “ilkeli gizliliğin yararlarını” da unutmamak gerekir. Gerekli olgunluğa eriştiğinde, Eskişehir için çok anlamlı bulduğumuz “eski il başkanları harekatının” değerlendirmeleri kamuoyu ile mutlaka paylaşılacaktır.
Eğer, CHP il başkanlarının yaptığı gibi, yerel siyasette birikimleri olan diğer örgütler de benzer değerlendirmeler yaparsa, ülkemizde siyaset, “ırk ve inanç odaklı”, çatışmacı, ayrıştırıcı eğilimlerden kurtulur; kentin gerçek ihtiyaçlarına yönelik “projelere” odaklanır… O zaman hep birlikte kazanırız, bu toplantıyı yaparak öncülük etmiş olanlar da Eskişehir için anlamlı bir değer üretmenin onurunu yaşar.