6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 58 inci maddesi ve Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği uyarınca üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundadır. Üretici veya ithalatçıların satış sonrası hizmet sunmakla yükümlü olduğu mallar Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğine ekli “Satış Sonrası Hizmet Verilmesi Zorunlu Olan Tüketici Ürünleri Listesin de sayılmıştır. Ayrıca bu listede bu malların kullanım ömürleri ile azami tamir sürelerine de yer verilmiştir.
***
Bir malın arızalanması durumunda tamir edilmek üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi de ilgili yönetmelikle belirlenmiştir. Buna göre Azami Tamir Süresi binek otomobiller, kamyonetler, motosikletler, atv araçları, motorlu bisikletler, motorlu scooterlar, deniz motosikletleri, yatlar, kar motosikletleri ve karavanlar için 45 iş günü, diğer tüm mallar için 20 iş gün olarak belirlenmiştir.
***
Tüketicilerimiz mallarının arızalanması durumunda yetkili servislere vermeliler. Tüketiciler yetkili servis istasyonları ile ilişkin bilgilere ulaşabilmeleri için Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Servis Bilgi Sistemine (www.servis.gov.tr) güncel tüm yetkili servislerini sorgulayarak en yakın yetkili servise ulaşabilirler.
***
Yönetmelik tüketicilerin korunması ile ilgili ‘’Tüketici bir malın kullanım ömrü boyunca satış sonrası hizmetlerin sağlanmaması durumunda zararını ispat etmek şartı ile uyuşmazlık çözüm mercileri olan tüketici hakem heyeti, zorunlu arabuluculuk veya tüketici mahkemeleri nezdinde tazminat talep edebilir’’demektedir.
***
Garanti süresi bitmemiş bir ürünün arızalanması durumunda bu ürünün tamir edilmek üzere servis istasyonlarına gönderilmesi ile ilgili olarak tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri talep edilebilir mi? Sorularına cevap olarak ‘’Tüketicinin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 11’inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda; kullanım hatasına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, malın firmaya ya da yetkili servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ilgili olarak garanti süresi içerisinde tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri ve başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep edilemez’’ diyor.
***
Tüketicilerimiz satın aldıkları veya kullandıkları mallarda satıcı-sağlayıcı veya servislerle ilgili yaşanan uyuşmazlılarla ve soruların cevaplarını 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu incelerek cevap bulabilirler.