Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Subianto'nun, 11-13 Nisan 2025 tarihlerinde Antalya Diplomasi Forumu'na katılması kapsamında TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapmış, Atatürk ile ilgili sözleri Genel Kurul'da alkışlarla karşılanmıştır.
“Türkiye tarihinin bir hayranıyım, öğreniyorum çalışıyorum. Sizin tarihiniz bana ilham veriyor. Gençken bir ikonum vardı, hayranlık duyduğum biri vardı; benim kahramanım benim ikonum Mustafa Kemal Atatürk'tü. Fatih Sultan Mehmet de idol ve kahramanlarımdan biriydi.
Jakarta'da benim makamıma, evime gelecek olursanız; göreceksiniz ki Atatürk'ün bir heykeli var, ofisimde evimde. Sadece Endonezya'da değil. Ben küresel güneyden bahsediyorum. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden bahsediyorum. Tüm bu ülkelerde Mustafa Kemal bir idoldür ve bir örnektir, cesaretin bir temsilidir. Bir lider örneğidir, bir vatansever örneğidir. Bir vazgeçmeme örneğidir. Azim örneğidir.
İşte bu sebeple dünyanın durumu, jeopolitik durumu bir liderlik gerektirmektedir. Cesur bir liderlik gerektirmektedir. Bu liderliğin son derece akilane olması gerekmektedir. Türkiye ve Endonezya buna liderlik etmeli ve güçlü olmalıdır. Bizler işbirliği halinde olursak, daha güçlü oluruz. Seslerimiz daha güçlü olur ve dünyanın geri kalanı tarafından daha güçlü duyulur."
Türkiye, Endonezya ile yakın ve çok boyutlu ilişkilere sahiptir. 16. yüzyılda Aceh Sultanlığı’nın artan Portekiz baskılarına karşı Osmanlı İmparatorluğu’ndan yardım talebi kapsamında iki ülke arasında ilişkiler başlamış, Cakarta Büyükelçiliğimiz 10 Nisan 1957 tarihinde açılmıştır. 2011 yılında 11. Cumhurbaşkanı Doç. Dr. Abdullah Gül ve Endonezya’nın 6’ncı Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono arasında imzalanan “Türkiye-Endonezya: Yeni Dünya Düzeninde Güçlendirilmiş Ortaklık” bildirisiyle ikili ilişkilerimiz stratejik ortaklık düzeyine çıkartılmıştır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2004 yılında Hint Okyanusu’nda meydana gelen tsunami felaketi sonrasında afet bölgesi olan Banda Açe’yi 6-7 Şubat 2005 tarihlerinde ziyaret etmiştir. 14-15 Kasım 2022 tarihlerinde yapılan G-20 Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya’ya gitmiş, 14 Kasım 2022 tarihinde “Türkiye Endonezya arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” oluşturulmuştur.
Türkiye ve Endonezya; BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, G-20, D-8 gibi çok taraflı platformlarda işbirliği içinde hareket etmektedir. Cakarta Büyükelçiliğimiz 2010 yılından bu yana ASEAN Sekretaryasına akreditedir. Endonezya’da 450-500 vatandaşımız, ülkemizde ise 7000 civarında Endonezya vatandaşı ikamet etmektedir. 1992 yılından bu yana 1000’den fazla Endonezyalı öğrenci Türkiye burslarından faydalanmıştır.
Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi İstiklal, Endonezya'nın bağımsızlık sembollerinden biri olmasının yanı sıra camideki mimari unsurların her biri önemli mesajlar içermektedir. Ülkenin önde gelen siyasi liderleri Cuma namazlarını bu camide kılmaktadır. Endonezya'nın bağımsızlığı anısına yapılan camide aynı anda 300 bin kişi namaz kılabilmektedir. İstiklal Camisi, namaz dışında, seminer, konferans, sergi, eğitim gibi sosyal bir yapı olarak da faaliyet göstermektedir. İstiklal Cami Endonezyalı Hıristiyan mimar olan Frederich Silaban tarafından tasarlanıp 17 yılda tamamlanmıştır. Dünyanın en yoğun Müslüman topluluğunu barındıran 250 milyon nüfuslu Endonezya’da Hıristiyan, Budist, Hindu farklı inanışlardan insanlar da vardır.
Caminin inşasında ahşap ve paslanmaz çelik kullanmıştır. Caminin 12 dev sütun üzerinde inşa edilmiş olması, Peygamber Efendimizin doğum günü olan 12'nci Rebiülevvel ayını simgelemektedir. Cami’nin tek minareye sahip olması Allah’ın bir olduğu, minare yüksekliğinin 66,66 metre olması, Kuran’ın 6666 ayeti anlamına gelmektedir. İstiklal Camisi, devletin resmi imam görevlendirdiği tek cami olma özelliğini taşımaktadır. Caminin karşısında ülkenin Merkez Kilisesi vardır.
Yıllar önce bu Cami’yi ziyarettim ve büyüklüğüne hayran kaldım. Cami çevresinde namaz vakti dışında da çok büyük kalabalıklar ile çocukların bulunması, bizde Sultanahmet Camisi dışında benzer kalabalıkların olmaması yüzünden dikkatimi çekmişti. Bunu, iklimin çok sıcak ve nemli olmasına bağladım.