Hadi canım diyeceksiniz pek çoğunuz, bazılarınızsa acı acı gülümseyip baş sallayacaksınız. Evet, kedi, köpek, pırlanta tüketmez ama mama tüketir, tüketmek zorundadır, çünkü hayati ihtiyaçlarıdır o mamalar.
     Şimdilerde toplumda heyecan yaratan bir uygulama hayata geçirilecek- yazımı okuduğunuz bugün başlayacak-, temel gıda maddelerinden alınan kdv oranı %8’den % 1’e indirilecek. İyi, güzel, inşallah beklenen olur da bu indirime firmalar da biraz katkıda bulunarak, cep yakan, fakir fukaranın karınlarına girmesi elzem o temel gıda maddeleri az da olsa ucuzlar, millet birazcık nefes alır. Umudumuz elbet bu yönde.
     Peki dertlerini dillendirmeden aciz canlar; kediler, köpekler, onların temel gıda maddelerindeki kdv oranları nedir? Lüks tüketim mallarına uygulanan (örneğin pırlanta, sıfır araba) oranla aynı, yani %18..
     Şaşırdık mı? Bilemiyorum hangi zihniyet bu mamaların kdv’sini böyle ayarlamış, lüks tüketim malları kategorisine sokmuş? Bence ya bunların hiç kedisi, köpeği olmamış ve sokaklarda, dağda, bayırda masum canları beslememiş ya da el yakan, cep delen mama fiyatlarını rahatlıkla karşılayacak kadar varsıllarmış.
     Çok inanmak istemiyorum ama bir şık daha var aslında; bu insanlar ciddi hayvan düşmanları, hayvan sahiplerini de bir nevi cezalandırmaktalar.
     Kusura bakmayın ama benim aklıma gelenler bunlar. Başka ne gerekçesi olabilir ki hayvancıkların en temel gıdası olan mamaları pırlantayla eş değer tutup %18 kdv uygulamanın?    
     Hem evinde hem sokakta, kırda, dağda, bayırda yoğun şekilde can besleyenler, mamalara gelen son zamlardan sonra inanılmaz dara düştüler. Mamalara ulaşamayınca, pay denilen, etleri sıyrılmış tavuk kemiklerine yöneldiler-ki veteriner hekimler bu tür gıdaların kediler, köpekler için zarar oluşturabileceğini sıklıkla söylerler-.  Geçenlerde baktım, marketlerde çorbalık etiketiyle satılan bu ürünlerin fiyatı da maşallah 12 lira olmuş. E, artık yuh olsun!
     Onlarca, yüzlerce, kırsala terk edilmiş canların karıncıkları nasıl ne şekilde neyle doyurulacak vicdanlı merhametli iyi insanlarca.  Ama kulağını tıkar, gözünü yumarsan, bana ne dersen, bazıları gibi “Allah onlara verir” diye vicdanını kolay yoldan rahatlatmayı seçersen, olur o zaman.
     İyi de insanın en değerli hasleti değil midir, insanı insan yapan özelliklerin başında değil midir VİCDAN? Kendi boğazından kısıp, özelini unutup masum canları yaşatmaya hayatını adayan bu güzel insanların, uzun süreden beri yüksek sesle dillendirdikleri taleplerini, mamaların kdv. oranlarının düşürülmesi isteklerini kaale almalarını bekliyoruz sayın yetkililerimizden. Tarım Orman Su İşleri Bakanlığı’yla Hazine ve Maliye bakanlığı lütfen bu haklı talebimize kulak verin. Aksi halde pırlanta değerindeki gıda maddelerini yediremiyeceğiz sahipsiz canlara. Bunun vebali de elbette sizlere..  
     Not: Malum bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Patili canlardan sevgili edinmişler! Hadi pamuk elleriniz ceplerinize gitsin; biraz fedakarlıkla pırlanta değerindeki mamalardan birer torba o kıymetlilerimize armağan edilsin!..