Sosyal medya hesaplarında arkadaşlarımızla iletişim halinde olabileceğimiz, fotoğraflarımızı, videolarımızı veya düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz yerlerdir. Ancak sosyal paylaşım siteleri amacının dışında kullanılmaya ve art niyetli kişilerce tüketicileri mağdur etmeye başlamıştır.

***

Sosyal paylaşım siteleri adeta satış mağazaları gibi olmuştur. Son günlerde daha çok ikinci el eşyalarında satıldığı yer haline gelmiştir. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden elektronik cihazlar, giyim eşyaları, satılık veya kiralık daireler, mobilya gibi pek çok ürünün satıldığı görülmektedir.

***

Güvenli olmayan mallar ve kişiler tarafından tüketicilerimiz mağdur edilebiliyor. Tüketicilerimiz sosyal medya hesapları üzerinden yapacakları alışverişlerde çok dikkatli olmalılar. Tüketicilerimiz tanımadıkları kişilerden ve sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerden uzak kalınmalıdır. Bazen sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda çalıntı mallarında olabileceğini ve bizlerin mağdur olabileceğimizi unutmayalım.

***

 Tüketicilerimizin sosyal medya üzerinden yapacakları alışverişlerde malların fatura, garanti gibi belgeleri almalılar. İkinci el malların tüm belgeleri tam olsa dahi mutlaka kendi aralarında satış sözleşmesini de yapmalılardır.

***

Sosyal paylaşım sitelerinden paylaştıklarımızın, kötü emeller besleyen kişiler tarafından da görülebileceğini unutmayın. Bu yüzden telefon numaranız, ev ve iş adresiniz, doğum tarihiniz, T.C. kimlik numaranız, e-posta adresiniz gibi kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır. Tanımadığınız kişileri profilinize eklenmemeli.

***

Facebook hesabınız var ve bakıyorsunuz sizde arkadaş olarak kayıtlı olan kişi yeniden size arkadaşlık isteği gönderiyor, bu kişilerin doğruluğundan emin olmadan asla kabul etmeyiniz en azında arkadaşınızı arayarak doğrulayabilirsiniz Bazı kişiler art niyetli olabilir ve tanıdığınız kişilerin sosyal medya hesabını ele geçirmiş ve bu yolla da

Sizden çeşitli yollardan maddi taleplerde bulunabilirler veya sizin adınıza başka bir kişiye ulaşmaya çalışarak maddi zarara sokabilirler bu konularda çok dikkatli olunmalı. Emin olmadığınız kişileri sosyal medya hesaplarına eklemeyiniz. Bu konuda oldukça fazla şikâyetlerin olduğunu bilmenizi isterim.

Ayrıca sosyal medya siteleri üzerinden sizleri güvenlik açığı bulunan, bilinmedik sitelere yönlendirebilecek bağlantıların tıklanmaması gerekmektedir. İnternet ve sosyal medyayı bilinçli kullanalım mağdur olmayalım.