Tüketicinin Korunması ve Piyasa gözetimi genel müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde sosyal medya dolandırıcıları hakkında tüketicileri uyaran bir açıklaması oldu. Sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerini başlıklar halinde sıralayarak tüketicilerimizi dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiği söylenerek uyarılarda bulunuluyor.
***
Yapılan açıklamada ‘’Sosyal medya, hile ve dolandırıcılıklar için bir yuvadır şeklinde başlayan uyarılara göre ‘’Platformlar, dolandırıcıların sahte profillerin arkasına saklanmasını veya gerçek hesapları ele geçirmesini sağlıyor. Dolandırıcılar, güveninizi kazanmak için tanıdığınız biri gibi davranırlar. Bu sahtekârlar, acele etmez, kişisel bilgilerinizi vermeden veya sizden para istemeden önce haftalarca sizinle sohbet ederler’’ Sosyal medya üzerinden veya telefonla arayan kişiler tarafından sosyal medyada başlayan dolandırıcılık yöntemleri, İş ve yatırım amaçlı yaklaşımları ile söylenenler;  iş veya çok para kazanmanız için yatırım fırsatları sunmalarında amaçları size para kazandıracağız diyerek tüketicilerin kişisel bilgileri, banka hesap numaraları gibi bilgilere ulaşmak amacındalar’’
 ***
‘’Yine sosyal medya veya kısa mesajla tüketicilere ulaşan art niyetli kişiler size bir ödül kazandığınızı söylerler ancak ödülü almak için sizden bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi isterler. Bir başka yöntemleri; Bunun adına da romantik dolandırıcılar deniyor. Çevrimiçi bir ilişki içerir, ancak güveninizi kazandıktan sonra sizden genellikle para veya kişisel bilgi göndermenizi isterler’’
***
Abonelik tuzakları, Size sundukları abonelik hizmetlerinde ise ‘’bir aylık deneme süresi var bu süre içerisinde ücret ödemeyeceksiniz memnun kalırsanız abone olursunuz’’ diyerek tüketicilerden kişisel bilgileri alarak onaylamasını istiyorlar ancak siz bu durumda sözleşmesini okumadığınız ve alacağınız hizmetin içeriğini ve ödeyeceğiniz ücretin ne olduğunu anlamadan abone yapabiliyorlar bu tuzağa düşebilirsiniz.
 ***
Sahte sosyal medya kullananların izledikleri bir başka yöntem ise; ‘’Sponsorluk fırsatları sunan gerçek markalar gibi görünür, ancak takipçileri artan etkileyicileri, sosyal medya kullanıcılarını banka bilgilerini paylaşmaları için kandırır. Piyasa fiyatının çok altında fiyatlı cep telefonları ve elektronik cihazlar için reklam verenler bu ürünleri asla teslim etmezler. Paranızı alırlar ancak vaat ettikleri ürünleri teslim etmezler’ Bu ve buna benzer pek çok aldatma yöntemleri ile tüketicileri dolandıranlara karşı çok dikkatli olunmalı tanımadığınız kişileri sosyal medya hesabınıza eklemeyin ve Sosyal medya hesapları üzerinden para veya kişisel bilgiler gibi bilgilerinizi isteyen kişilere asla itibar etmeyin. Sosyal medya üzerinden abonelik gibi sizleri mağdur edecek yerlere abone olmayın. Tüketicinin Korunması ve Piyasa gözetimi genel müdürlüğü tarafından yapılan uyarıları dikkate almalıyız.