Tüketicimiz bir mağazadan taksitle satış sözleşmesi ile mal alır. Satıcı tüketicimizin alacağı mal için bir sözleşme imzalatır. Tüketicimiz imzaladığı sözleşeme gereği malın bedelinin bir kısmını öder ve geriye kalan borcun bir kısmını da parça parça eşit taksitle ödeyecektir. Satıcı tüketiciye mallı teslim eder. Buraya kadar bir sorun yok normal şartlarda yapılması gereken sözleşmelerden bir sözleşmedir.

***

Tüketicimiz malı aldıktan iki gün sonra mal alımından vaz geçer, Vaz geçtiğini mağaza yetkilisine bildirir ve malı mağazaya iade eder. Mağaza yetkilisi tüketiciye ‘’Siz o sözleşmede bulunan bir madde var o maddeye göre sözleşmeden vaz geçemezsiniz’’der. Nedir o madde? Tüketicinin talebiymiş şeklinde matbu sözleşmeye yazılmış bir madde. ‘’Sözleşmeye konu ürün özel talebim üzerine üretilmesi için satıcı tarafından sipariş verilmesini veya satıcı elinden bulunmayan bu ürünlerin şahsım için özel olarak sipariş edilerek alınmasını istiyorum eğer benim için sipariş edilen ürünleri almazsam ürün belinin %25’ini ceza olarak ödeyeceğim.’’ Şeklinde

***

Tüketicimiz’’ ama siz sözleşmede imzalanması gereken yer burası diyerek imzalattınız bende okumadım size güvendim imzaladım. Ayrıca ben özle ölçülerde bir mal siparişi yapmadım. Mağazada bulunan satışa sunulmuş mal aldım. Sizin bana imzalattığınız sözleşme matbu sözleşme. Sözleşmeye koydunuz şartlı madde her tüketiciye imzalatıyorsunuz demek ki’’ der

***

Şimdi tüketici soruyor? Benim taksitli satış sözleşmesinden cayma hakkım var mı? Öncelikle taksitli satış sözleşmesinin tanımını yapacak olursak;‘’6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun 17 maddesi Taksitle satış sözleşmesi, satıcı ve sağlayıcının malın teslim veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir. Tüketici 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitli satış sözleşmesinden cayabilir.

***

‘’6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanunun ve yönetmeliği gereğince; Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir. Yine ilgili yönetmeliğe göre; ‘’Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde almış olduğu bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi, tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmekle yükümlüdür’’denmektedir. Cayma bildirimini iadeli taahhütlü posta ile yapmalıyız.