Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı etiket Yönetmeliği’nde yapmış olduğu değişikle.1 Ocak 2024 tarihinden yürürlüğe girecek olacak olan ‘’Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur.” maddesi ile hizmet sunan işyerlerine zorunluluk getirdi. Şehrimizde bulunan pek çok esnaf bu uygulamayı çok önceden kendiliğinden yaparken bu uygulamayı yapmayan işletmeler için zorunlu hale getirildi.
***
Bakanlık yeni uygulamanın gerekçesinde şöyle açıklıyor. ‘Bakanlığa intikal eden bu şikayetlerin ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla fiyat etiketi Yönetmeliği'nde değişiklik ihtiyacı doğdu. Düzenlemenin yapıldığı sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlardan da uygun görüş alınarak yönetmelik değişikliği yapıldı. Düzenlemeyle tüketicilerin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde daha iş yerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedefleniyor’’ denilen açıklamada ayrıca .’’Tüketicilerin, satın almadan önce mal ve hizmetlerin nitelikleri ile fiyatları konusunda doğru ve eksiksiz bilgilendirilmeleri, fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekiyor’’ denilerek tüketicinin bu konudaki mağduriyetlerin önün geçileceği belirtilmiştir.
***.
Bilindiği gibi fiyat etiket yönetmeliği, Tüketiciler ürün alışverişlerde etiket üzerinde bulunan fiyatlara göre ürünleri alır. Bazen ürün üzerinde bulunan fiyat ile kasa da ödenen fiyat farklı çıkabiliyor bu durumda; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat etiketi Yönetmeliği’nin 10 Maddesinde ‘’Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. ’denmekte. Yani aldığımız ürün fiyatı kasada farklı çıkması durumunda ürünün raf üzerindeki fiyat geçerlidir. Yine ilgili Yönetmelikte, Fiyat etiketlerinde; ‘’Malın üretim yeri İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur, Malın ayırıcı özelliği, Malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı, Malın birim fiyatı bulunmak zorundadır.

***
Etiket yönetmeliğinde’ ’Etiketler çeşitli boyut ve şekillerde olabilir. Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde; satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur. Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur’ ’denmekte. Fiyat etiket yönetmeliği satışa sunulan ürünlerin uygulanacak kuralları açıkça belirlemiştir. Tüketiciler olarak yapacağımız alışverişlerde bilinçli olmalıyız. Ürün üzerindeki fiyat ile kasada ödeme yaptığımızda mutlaka fiyatları karşılaştırması yapmakta fayda var.