Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü’nün, ilgili kurumlardan izin almadan çeşitli amaçlarla bir çalışma yürüten Çifteler Belediyesi’ne yazı gönderdiği, bu yazıda çalışma yapılan alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararıyla “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillendiği belirtilerek, bölgede izinsiz herhangi bir fiziki müdahalenin yapılamayacağı bildirildi.
Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu da, komisyon değerlendirmesi yapılmadan fiziki ya da inşai müdahalede bulunulmaması gerektiğini belediyeye iletti.
Dört çeşmeden akan pis su, havuza karıştı
DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı arazi incelemesinde, Çifteler Belediyesi tarafından havuz etrafına yaptırılan dört çeşmeden gelen atık suların Sakaryabaşı Mesire Havuzu’na karışarak kirliliğe neden olduğu tespit edildi. Ayrıca belediye tarafından havuz kapaklarının açıldığı, bölgedeki vatandaşlar tarafından da doğrulandı.
Çifteler Belediyesi'nin, Sakaryabaşı kaynaklarının bulunduğu alanda izinsiz ve makineli çalışmalar yürüttüğü belirlenirken, DSİ tarafından çalışmaların derhâl durdurulması ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılması için Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne resmi yazı gönderildi.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği, bölge komisyonu kararı alınmadan alanda fiziki faaliyette bulunulamayacağı belirtilirken, yapılan uyarılara rağmen bu kurallar hiçe sayıldığı için Çifteler Belediyesi yetkilileri hakkında hukuki süreç başlatıldığı bildirildi.
Su kaçakları Eylül-Ekim döneminde onarılacak
Sakaryabaşı Mesire Havuzu’nda yapılan yerinde incelemelerde, göl alanındaki suyun basıncına bağlı olarak, taş dolgu duvar tipiyle inşa edilen havuz gövdesinden su sızdığı tespit edildi. Bu kaçakların önlenebilmesi amacıyla, suyun sulama sezonu sonunda (Eylül-Ekim aylarında) boşaltılması ve düşük basınçlı dönemde su çıkışlarının gözlemlendiği noktaların kapatılmasının hedeflendiği açıklandı.