220 milyon euroluk dev yatırım

Yaklaşık 3 milyon metrekarelik alanda kurulan Eskişehir Güneş Enerjisi Santrali, 240 MW toplam kurulu gücüyle küresel havacılık sektörünün en büyük yenilenebilir enerji projeleri arasında yer aldı. İGA İstanbul Havalimanı, bu yatırımla operasyonlarında kullandığı elektriğin tamamını güneş enerjisinden karşılamaya başladı.

Havacılık sektöründe bir ilk

Projenin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katıldığı “2025 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni” kapsamında gerçekleştirildi. Böylece İstanbul Havalimanı, tüm elektrik ihtiyacını yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle karşılayan dünyanın ilk mega havalimanı oldu.

Eskişehir’de yangın risk haritası hazırlansın çağrısı
Eskişehir’de yangın risk haritası hazırlansın çağrısı
İçeriği Görüntüle

Her yıl 212 bin ton karbon salımı engellenecek

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Eskişehir GES sayesinde yıllık elektrik tüketiminin tamamının güneş enerjisinden karşılandığını belirtti. Bilgen, proje sayesinde her yıl yaklaşık 212 bin 800 ton karbondioksit emisyonunun önüne geçileceğini ifade etti. Ayrıca santralin 25 yıllık ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı çevresel faydanın, yaklaşık 517 milyon kızılçam ağacının karbon tutma kapasitesine eş değer olacağı vurgulandı.

2050 net sıfır hedefinde önemli adım

İGA İstanbul Havalimanı, 2050 Net Sıfır Emisyon hedefleri doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmalarını hızlandırırken, 2030 yılı için belirlediği yenilenebilir enerji kullanım hedefini de yüzde 50’den yüzde 90’a yükseltti. Eskişehir’deki dev GES yatırımı, enerji dönüşümü ve karbonsuzlaşma yolunda atılan en önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA