Başkan Trump Yönetimi, ilk 100 günde yaptığı açıklamalar ve uygulamalar ile oluşturduğu kaos ortamından büyük ölçüde çıkmaya çalışıyor. Kanada, Grönland ve Gazze konusunda talepler sürerken siyasi açıdan yeni paradigmaların oluştuğu gözleniyor.
Ukrayna konusunda Çar Putin’i ateşkes ve barış anlaşması için istekli görmeyen Başkan Trump, toprak elementleri antlaşması ile Ukrayna’ya yaklaşarak Atlantik ittifakını rahatlatıyor. İngiltere, Fransa, Almanya ve Polonya liderleri, Kiev’de Zelenski ile buluşarak Rusya’ya "buradayız" mesajı veriyor. Yeni Napolyon Macron, Elysee Sarayı’nda Suriye’nin yeni lideri Şara ile poz veriyor. Macron, ABD’nin Orta Doğu’da boşalttığı alanı doldurmak istiyor.
Başkan Trump, yakın dostu İsrail Başbakanı Netanyahu ile İran konusunda ayrışıyor. Nükleer anlaşmanın 4. tur görüşmeleri 11 Nisan’da Umman’da yapılıyor; oysa Netanyahu bir an önce İran’ın nükleer kapasitesinin ortadan kaldırılmasını istiyor. Gazze’ye yönelik yeni bir askeri operasyona hazırlanan Başbakan Netanyahu, Başkan Trump ile gerilim yaşıyor. Başkan Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Waltz’ı görevden alması politik açıdan uyumsuzluğu gösteriyor. Başkan Trump’ın Yeni Orta Doğu Planı’na yönelik açıklaması merakla bekleniyor.
Başkan Trump’ın 13 Mayıs’ta başlayan Orta Doğu turunda Suudi Arabistan, Katar ve BAE’yi ziyaret etmesi gündemde; Mısır, Ürdün ve Suriye liderlerinin Riyad’ta Başkan Trump ile görüşmesi sürpriz sayılmıyor. Başkan Trump’ın İsrail ve Hamas arasında ateşkes yapılması yönünde Başbakan Netanyahu’yu ikna çabası sürüyor.
Başkan Trump, Gazze’deki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayarak İbrahim Anlaşmaları’na dönülmesini bekliyor. Orta Doğu Barışı, Suudi Arabistan ve İsrail uzlaşısına bağlı; temel sorun Filistin. Başkan Trump’ın Hamas’ın yer almadığı bir Filistin devletini tanımaya yönelik adımlar atabileceği değerlendirmeleri gözleniyor.
Başkan Trump, yeni politik yaklaşımlarla küresel arenada inisiyatif ararken Pakistan ve Hindistan arasında, Türkiye ve Suudi Arabistan ile birlikte ateşkesi sağlayarak İran, Rusya ve Çin’e karşı prestij elde ediyor. Orta Doğu’da olduğu gibi Batı Asya’da da Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ağırlığı hissediliyor.
Çar Putin, Rusya’da Zafer Gününü Çin lideri Şi ile birlikte kutluyor. 20’den fazla ülkenin lideri ve askerleri ile tören, Çar Putin için gövde gösterisine dönüşüyor. Çar Putin, Ukrayna Savaşına yönelik “özel operasyon” ifadesini kullanarak kazanımlarından vazgeçmek istemiyor. Çar Putin, 15 Mayıs’ta Ukrayna ile ön koşulsuz ve doğrudan görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlatılması önerisi ile inisiyatifi elde tutmak istiyor. Tarafların pozitif açıklamaları barış beklentisini güçlendiriyor.
Tarife savaşlarında Çin dışındaki ülkelere karşı hız kesen Başkan Trump, ABD ile senkronize uyumu kaybetmek istemeyen İngiltere ile uzlaşıyor. ABD Başkanı Trump, “ABD’nin en değerli müttefiklerinden biriyle çığır açan bir ticaret anlaşması duyurmaktan heyecan duyuyorum” ifadesini kullanıyor. Brexit sonrası AB ile ayrışan İngiltere, kaos şokunu atlatarak ABD ile yeniden birliktelik yakalamayı başarıyor.
AB’nin lokomotifi iki ülke Almanya ve Fransa, ihtiyatlı bir yaklaşımla yeni ticaret anlaşmasını beklerken dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenen Çin denge arıyor. “Eğer ABD gerçekten sorunları müzakere yoluyla çözmek istiyorsa, samimiyet göstermeli, yanlışından dönmeye ve tarifeleri kaldırmaya hazır olmalı” açıklaması yapıyor. Cenevre Zirvesi sonrası Başkan Trump “tam sıfırlama” sinyali veriyor. Küresel Piyasalar, uzlaşma açıklamaları ile pozitif bir süreç yakalıyor.