Yeşil devrimin ülkesi..Kaddafi ile Akdeniz'de siyasi ve ekonomik dengeleri sarsan,Afrika'nın kabileler birliği. "Zawara Beyanı"ile Arap milliyetçiliğinin islami formlarla birleştiği topraklar. Arap Birliğinin kontrol edilemeyen ülkesi:Libya 

Arap Baharı ile büyük bir çöküş yaşıyor.17 Şubat 2011'de ülke genelinde protestolar,muhaliflerin ülke yönetimini ele geçirmesiyle sonuçlandı.NATO operasyonu ile Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarı sona erdi.

...

İki siyasi kutup var günümüzde: Hafter - Mısır BAE Rusya Fransa 
Sarraj - Türkiye Katar
Türkiye 'nin Libya'da devreye girmesi dengeleri meşru Trablus hükümeti lehine değiştirdi.Macron Fransa'sı durumu kabullenebilmiş değil.Fransa'yı tarafsızlık politikası izleyen Almanya dengeliyor.
Türkiye BM'nin Libya'da tanıdığı Trablus Hükümeti ile 27 Kasım 2019'da askeri ve güvenlik işbirliği antlaşması imzaladı.Deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin "Mutabakat Muhtırası "ile Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirdi.

.... 

Mısır ve Yunanistan harekete geçerek "Sevilla Haritası" ile öngörülen Türkiye'nin tanımadığı bir anlaşmaya imza attılar.GKRY'nin Mısır, Lübnan, İsrail ile yaptığı anlaşmaları da tanımamıştı Türkiye Doğu Akdeniz'de..
Yunanistan ve Rumlar,Türkiye 'yi Antalya körfezi ve çevresine hapsetmeyi düşünüyor,
Türkiye Libya'da üsler kurarak karşılık veriyor bu politikaya: Vatiyye Hava Üssü,
Misrata Deniz Üssü.

....

Libya'da iç savaşın tarafları ABD'nin rolüyle uzlaştı.BM öncülüğünde 23 Ekim'de taraflar "yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi" maddesinde mutabakat sağladı.Siyasi temsilciler seçim tarihinde uzlaşı gerçekleştirdi.
ABD,Libya'da Rusya'yı istemiyor,Türkiye ile daha kontrollü ve yakın görünüyor.

Türkiye Libya tezkeresini 2 Ocak 'tan itibaren 18 ay uzatarak bölgede kalıcı olacağı mesajı veriyor.
Savaş tehlikesinin yeniden yükseldiği bölgede,süreci Türkiye- Mısır ilişkilerinin yönü belirleyecek.

...

ABD ; yeniden BOP'a dönüyor. Katar'a uygulanan Suidi Arabistan ambargosu kaldırıldı. Anlaşmanın Libya'da yansımaları bekleniyor,Ankara stratejik ortağı Katar ile eşgüdümde görünüyor.
Türkiye,Garp Ocakları'nda Tunus ve Cezayir ile yeni dengeler kuruyor..
Bu arada, ABD’de yaşanan “kara gün” yeni dünya düzeninde restorasyon dönemini başlatabilir.