Bundan yaklaşık iki hafta önce 19 Mart 2021 tarihinde, ABD Başkanı Biden’ın sözde Ermeni soykırımını tanıyacağı medyada yer almıştır: “Biden: Ermeni Soykırımını Resmen Kabul Edecek” (Exclusive: Biden Admin to Officially Acknowledge Armenian Genocide Quick Take GZERO Media) GZERO Medya'da yayın yapan siyaset uzmanı ve Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer, Beyaz Saray'daki kaynaklarına dayandırdığı özel haberinde, Biden'ın seçim kampanyasında da vadettiği gibi sözde soykırımı tanımak için çalışmalara başladığını açıklamıştır:
"Türkiye'yi takip edenler bilecektir, son birkaç hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan için zorlu geçti, çok hatalar yapıldı. Önce İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiler. Diğer yanda Merkez Bankasının başkanı bir kez daha değişti. Ekonomi kötüye gidiyor, Türk Lirası değer kaybediyor, cumhurbaşkanı halk desteğini yitiriyor."
Bremmer, HDP'nin kapatılma davasına da değinerek, Erdoğan için asıl büyük zorluğun ABD'den geleceğini söylemiştir. İddia edildiği gibi Osmanlı dönemindeki 1915 olaylarının ABD tarafından soykırımın resmen tanınması sürpriz olmayacak. Çünkü Biden, seçilmesi halinde bu karara imza atacağını kampanyası boyunca sıkça dile getirmiştir.
20 Mart 2012 tarihinde Turkish Forum ile Milli Strateji Araştırma Kurulu’nda yayınlanan yazımın başlığı “Biden’a Sözde Ermeni Soykırımını Tanı Baskısı” idi. 19 Mart 2021 tarihinde ABD’li bir grup senatör, Ermenistan’da 1915 olaylarının yıldönümü kabul edilen 24 Nisan öncesinde Başkan Biden’a sözde Ermeni soykırımını tanıma çağrısı yapmıştır. (https://www.turkishnews.com/tr/content/2021/03/20/bidena-sozde-ermeni-soykirimini-tani-baskisi/- https://millidusunce.com/misak/joe-biden-sozde-ermeni-soykirimini-taniyacak-mi/)
Öncülüğünü Demokrat Senatör Bob Menendez ile Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn’in yaptığı ve 37 senatörün imza attığı mektup, Senato Dış İlişkiler Komitesi tarafından duyurulmuştur. Her iki partiden de senatörlerin isimlerinin yer aldığı mektupta, Biden’ın geçen yıl yaptığı bir konuşma hatırlatılarak, “Ermeni soykırımı gerçeğini resmen tanıma çağrısını güçlü şekilde yapmak üzere size yazıyoruz. Geçmişte Ermeni soykırımını soykırım olarak tanımıştınız, şimdi Başkan olarak yine aynı şeyi yapmaya çağırıyoruz” denmiştir.
2019 yılında ABD Kongresi’nin her iki kanadında kabul edilen 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması yönündeki karar tasarılarına atıf yapılan mektupta, Biden yönetiminin olayı “soykırım” olarak tanıyarak Kongre’ye katılması gerektiği savunulmuştur. 4 Nisan 2021 tarihinde “24 Nisan Yaklaşırken Sözde Ermeni Soykırımı Sorunu” başlıklı yazımda bu konuya dikkat çekmiştim.
(https://www.turkishnews.com/tr/content/2021/04/04/uluc-gurkan-24-nisan-yaklasirken-sozde-ermeni-soykirimi-sorunu/)
İki yazımı paylaştığım arkadaş grubunda SBF’den arkadaşlarımın yorumları aşağıdadır. İsim vermeden değerlendirmelerini sizlerin takdirine bırakıyorum ki, işin ciddiyeti anlaşılsın. Yorum yapanların kamuda üst seviye görev yaptıklarını da hatırlatırım.
“Soykırım iddiası devletlere, uluslara vb. değil, ancak gerçek kişilere karşı yöneltilebilir.. BM Soykırım Sözleşmesinin açık hükmü. Ama ne yazık ki bu iddia , ulusumuza ve ülkemize yöneltiliyor.. Ne yazık ki şurada kaç gün kaldı, bizim yetkililerden çıt çıkmıyor.. Uluç, Amerika’daki sivil kuruluşlar, dernekler ile birlikte elinden geldiğince mücadele veriyor.. Camala Haris’e ve diğer yetkililere ulaşmaya çalışıyor.. Ama bizim bu konudaki lobi işlerimizi yürüten , bu iş için çuvalla para alan ABD deki hukukçulardan veya Sefaretten bir çaba, ses duyan var mı? Hükümetimiz de yakında bir uluslararası toplantı yapacakmış duyduğumuza göre