Eskilerden beri merak konusu olan Astral seyahat günümüzde konuyla ilgili dizi ve filmlerin de artmasıyla yeniden gündeme geliyor. Toplum arasında, ruhun bedenden ayrılarak çeşitli yerlerde dolaşması olarak bilinen Astral seyahat eski zamanlarda İbn-i Sina, Mevlana gibi değerli düşünürlerin eserlerinde yer alırken, şimdi dizi ve filmlere konu olarak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı oluyor. 
 
Astral seyahat terimi okültizmde ve teozofide kullanılan bir terim olup kişinin uyku gibi hallerde parapsikolojiye inanan kişilerce  astral beden (spiritüalizmde duble) ya da süptil maddelerden oluştuğu söylenen "bedeniyle" fiziksel bedeni dışında, yine bu kişiler tarafından iddia edildiğine göre bilinci yerinde olarak başka mekânlarda dolaşmak üzere yaptığı yolculuğa ve bu bedeniyle geçirdiklerini söyledikleri deneyimlere denir. Kısaca söylemek gerekirse; Astral seyahat, kişinin bilinci açık bir şekilde, kişiye ait ruhun fiziksel bedeninden istemli olarak ayrılması durumudur. Ayrılması ve ruhen çeşitli yerlerde dolaşmasıdır. Örnek olarak; kaza veya ameliyat esnasında tıbben bilinçsiz bir durumdayken bedenden ayrılıp kendisine yapılan operasyonu yukarıdan gözlemlemek ya da iddia edilen fizikötesi varoluş içerisinde herhangi bir kişinin gerçek yaşamda bulunduğu konuma giderek gerçek durumuna şahit olabilmek. 
 
Konu hakkında en fazla araştırma yapmış kişilerden biri araştırmalarını  
"Journeys Out of Body" adlı kitabında aktaran Robert Monroe'dur. Halen Abd'de Monroe Enstitüsü adıyla bilinen bir kurum, bu konuda çalışmalarını sürdürmektedir. 
 
Sözü edilen durumun hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı gibi ispatlanması çok kolay olan bu iddianın gerçekliğine dair ortaya hiçbir kanıt sunulamamıştır.