Oldum olası pazaryerlerini severim; haftanın belli günlerinde kurulan, çeşit çeşit meyve ve sebzenin bolca olduğu, pazar satıcılarının mallarını öven ilginç bağrışlarının – bu eskidendi artık yasak- o çeşitliliğe renk kattığı bu yerler ille de manavdan, marketten uygun fiyatlarıyla hep ilgimi çekmiştir.

Yalnız son zamanlarda ekonomideki sıkıntılar, insanların bütçelerinin daraldıkça daralması, girdi maliyetlerinin artışıyla meyvenin, sebzenin ateş pahasına gelmesiyle sanki satışların düşmesi, pazar esnafının eskisince saygılı ve huzurlu, neşeli olmadığını gözlemledim. Hal böyle olunca hiç de şık olmayan diyaloglara sıklıkla şahit oldum esnaf ve alıcılar arasında. Alıcılar terbiye sınırının çok aşıldığı, yüksek perdeden söylemlere maruz kalıyor ne yazık ki . Böyle olunca da alışverişimi çabucak yapıp çıkmayı yeğliyorum açıkça.

İşte yine böyle bir telaşlı alışveriş gününde bir tezgahının başındayım; satıcı son derece saygılı, domates seçmeme izin verdi torbayı doldurdum, satıcıya uzattım, terazinin hemen arkasında bir şey kımıldadı, baktım minicik bir çekirge. Belli ki ürünlerle oraya taşınmış, ağır bir şekilde hareket etmeye çabalıyor. Satıcıya işaret ettim, “ezilmesin yazık, lütfen dikkat edin” dedim, ardından “ama nolur öldürmeyin” diye ilave ettim. Satıcı tebessüm etti, “yok.. öldürmem” dedi, ardından son derece dikkatlice böceği tuttu, beni ve tezgahını bırakıp arkalara bir yere gitti, birkaç dakika sonra dönüp, “abla iyi ki gördün, yazık ölürdü burda, onu arkadaki boş arsaya bıraktım, Allah razı olsun” diye de ilave etti. Elbette çok mutlu oldum hem satıcının duyarlılığına hem de o güzel duayı hak edişime.

Dünyada iyi insanlar tükenmemiş işte, halen umut edilecek şeyler var, bir minik böceği yaşatma çabası harika!

Sonra o çok da sevilmeyen, çok da iyi anılmayan böceklerin, çekirgelerin hakkında kısa bir bilgi araştırması yapıp sizlerle de paylaşayım istedim:

Meğer çekirgeler, belki çok sevilmeseler de, ekolojide bir önemli rolleri varmış. Onlar ve bu böcek türleri avcı hayvanlar için önemli bir besin kaynağı oluşturuyor, örümcek, kuşlar ve kertenkelelerin hayatta kalması için gerekli besin kaynağı oluyorlarmış. Kısacası sağlıklı bir ekosistemin oluşmasını sağlıyorlarmış.

Bazı kültürlerde çekirge iyi şans, bolluk ve refahla ilişkilendirilir. Genellikle iyi şansın sembolü ve bereketli bir hasadın işareti olarak görülür. Çin kültüründe çekirge, mutluluk ve neşenin sembolü olarak kabul edilir. Çekirge, doğurganlık ve bolluk gibi olumlu çağrışımlara sahip olduğu gibi, aynı zamanda iyi şansın da simgesidir. Dolayısıyla, ister gerçek hayatta, ister sanatta veya medyada olsun, hayatınızda bir çekirgenin belirmesi, iyi şansın size doğru geldiğine dair olumlu bir işarettir.

Bu güne kadar yabancısı olduğum bu bilgiler ışığında diyorum ki; ne iyi oldu o pazar alışverişinde o yavru olduğunu tahmin ettiğim çekirgeye rast geldiğim. Kim bilir bir de bakarsınız hem bana hem de güzel ülkeme şans getirir o minicik beden.