Bilim insanları, 60 ila 85 yaşları arasındaki 43 sağlıklı yetişkini iki gruba ayırdı. Katılımcılardan biri, her gece yatmadan önce odalarına doğal yağlar içeren bir koku difüzörü yerleştirdi. Diğer grup ise çok hafif, neredeyse algılanamayan kokulara maruz bırakıldı. Deney altı ay sürdü ve sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi: Güçlü kokularla uyuyan katılımcıların hafızasında %226 oranında iyileşme gözlendi.

Araştırmacılar, bu etkinin nedenini beynin uyku sırasında anıları pekiştirme süreciyle açıklıyor. Özellikle derin uyku evrelerinde (yavaş dalga uykusu), beyin gün içinde edinilen bilgileri süzüyor ve uzun vadeli hafızaya aktarıyor. Hoş kokular bu evreyi derinleştirerek öğrenme ve hafıza süreçlerini destekliyor.

Uyku-1

KOKU DUYUSU DOĞRUDAN HAFIZAYI ETKİLİYOR

Koku duyusunun, beynin hafıza ve duygularla ilişkili limbik sistemine doğrudan bağlı olması da bu yöntemin etkili olmasında rol oynuyor. Diğer duyular talamus üzerinden sinyal iletirken, koku doğrudan hafızayı etkileyen beyin bölgelerine ulaşıyor.

Hafıza testlerinin yanı sıra yapılan beyin taramalarında da gelişmeler görüldü. Özellikle hafıza ve öğrenmede kilit rol oynayan sol "unsinat fasikülüs" bölgesinde işlev artışı kaydedildi.

Uyku Hijyeni

Kütahya’ya 31 hekim kadrosu tahsis edildi Kütahya’ya 31 hekim kadrosu tahsis edildi

SADECE UYURKEN UYGULANABİLİYOR

Uzmanlar, bu yöntemin Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıkların riskini azaltmada da faydalı olabileceğine dikkat çekiyor. Üstelik bu teknik, yaşam tarzı değişikliği gerektirmeden, sadece uyurken uygulanabiliyor. Yatmadan önce odanıza hoş bir koku eklemek, sabahları daha keskin bir hafızayla uyanmanıza yardımcı olabilir.

Muhabir: Merve Pınar