Bildirici açıklamasında, astımın akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap sonucu gelişen kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. Dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin astım hastası olduğunu, her yıl 400 binden fazla kişinin astıma bağlı yaşamını kaybettiğini ifade etti.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 10.32.51

Ebelerin sağlık sistemindeki kritik rolü dikkat çekti... Ebelerin sağlık sistemindeki kritik rolü dikkat çekti...

HER 100 ÖLÜMDEN 3'Ü ASTIM NEDENİYLE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise 2023 yılında ülkemizde her 1000 ölümden yaklaşık 3’ünün astım nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti.
Astımın, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Bildirici, doğru tanı için hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının önem taşıdığını vurguladı.

A S T I M1

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Astımın kontrol altına alınabildiğini belirten Bildirici, hastalığın belirtilerinin uygun tedavi ile yönetilebildiğini, düzenli ilaç kullanımı, tetikleyicilerden uzak durulması ve eşlik eden hastalıkların tedavisi ile astımlı bireylerin günlük yaşamlarını herhangi bir kısıtlama olmaksızın sürdürebileceklerini ifade etti.

DOĞRU TEKNİKLE TEDAVİ BAŞARISI ARTIYOR

Bildirici, 2025 yılı Dünya Astım Günü teması olan "Astımda İnhaler Tedavi: Ne kadar doğru, o kadar etkili" vurgusuna dikkat çekerek, astım tedavisinde kullanılan inhaler cihazların doğru teknikle kullanımının, tedavi başarısı için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

A S T I M2

ASTIM İLAÇLARI NASIL KULLANILMALI

Açıklamasında, inhaler ilaçların doğru kullanılmadığında tedavi etkinliğinin düştüğünü ve ilaçların akciğerlere yeterince ulaşamadığını ifade eden Bildirici, hastaların inhaler cihaz kullanımı konusunda hekimlerinden ve sağlık personelinden mutlaka eğitim almaları gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan inhaler kullanım videolarının da vatandaşların erişimine sunulduğunu hatırlattı.


Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında;

ilaçların yanlış kullanımı, sigara dumanı, alerjenler, solunum yolu enfeksiyonları ve kimyasallara maruziyetin bulunduğunu belirten Bildirici, bu tetikleyicilerden uzak durmanın ve tedaviye uyumun astım yönetiminde büyük önem taşıdığını dile getirdi.

ASTIM KONTROLÜNDE FARKINDALIK ŞART

"Astım, doğru tedavi ve takip ile kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Dünya Astım Günü vesilesiyle tüm vatandaşlarımızı aile hekimlerinden ve sağlık kurumlarımızdan bilgi almaya, inhaler cihazlarını doğru kullanmayı öğrenmeye davet ediyorum. Sağlıklı bir yaşam için astım kontrolünde farkındalık şarttır."
 

Kaynak: Haber Merkezi