Eskişehir Demiryolu kentidir.
Henüz kentte tramvayın T'sinin duyulmadığı yıllarda kent içinde 60 yıl boyunca dekovil ile yolcu taşımacılığı yapılmıştır.
Şekerspor Futbol sahasına giderken yürümek yerine o kısacık yolu dekovil ile gitmeyi tercih ederdik.
Dekovil her ne kadar gençlik anılarımızda kalsa da; pek çok eden geçtikten sonra en son büyükşehir belediyesine geçen dekovil lokomotifi ve vagonları ile Sazova Bilim ve Kültür Parkı'nda çocukları ve ziyaretçileri taşımayı sürdürüyor.
****
Pancar Kooperatifi binası önünden kalkan dekovil Sivrihisar Caddesi boyunca yol alarak ikinci durak olan Şeker Fabrikası'na gelir.  Son durak ise Hava İkmal ve Bakım Merkezi komutanlığı olurdu.
Işıklar, Dere Mahallesi ve Gökmeydan mahallerinde oturanlar için dekovil ile evlerine gitmek için bir ulaşım aracıydı.
****
1928 yılında satın alınarak hizmete giren  dekovil 1. Ana Jet Üs Komutanlığı personelinin servisi olarak kullanılmış ve 04 Ağustos 1988 tarihinde kullanımdan kaldırılmış, ancak tarihi bir değer olarak görülerek Korgeneral Lütfü Akdemir Sosyal Tesislerinde Açık Hava Müzesi'nde vagon tipi gazino olarak sergilenmeye başlandı.


UNUTULMAYAN MUHTAR... 

Kırmızıtoprak Mahallesi'nin efsane muhtarı Nevzat Yıldız'ın aramızdan ayrılmasının üzerinden 17 yıl geçti.
İyi dostlardan birisiydi.
Mahallede yoksulların hamisiydi.
Yıllarca bıkmadan usanmadan kulüp başkanlığı yaptı,
Nevzat Yıldız mahallenin önemli değerlerinden birisi olan Kırmıztoprakspor kulübününü başındaydı..
****.
7 Aralık 2004'de kaybetmiştik büyük muhtarı.
Sevenleri, dostları ve arkadaşları her yıl Aralık ayında Seyitgazi asri mezarlığındaki muhtarlara ayrılan kabristana giderek mezarı başında saygı duruşunda bulundular.
****
Bu yıl bir kez daha anılacak Muhtar Nevzat.
Mahallenin çalışkan muhtarı İsmail Sarıkaya 7 Aralık Salı günü öğle namazından önce Alem Camii'nde Nevzat Yıldız adına Mevlit okunacağını, ayrıca 12 Aralık Pazar günü Kabri başında bir anma töreni gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu anma için saat 13.00'de muhtarlık binasının önünden otobüs kaldırılacak.