Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımız, kurbanlık almanın tatlı telaşı içindeler. Kurban alımlarında nelere dikkat edilmeli, kurban seçimlerini nasıl yapmalıyız? Kurban kesim esnasında ve sonrasında yapılması gerekenler neler? Kurban kesimi ve kesim sonrası kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda konunun uzmanlarına sorduk; uzmanların tavsiyelerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.

***

Veteriner hekim uzmanlarına göre, kurban alımlarında büyükbaş hayvanlar için en az iki yaşında olmalıdır. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalıdır. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde, özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve toplalık bulunmamalıdır. Yine kurbanlıklarda göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı olmamalıdır. Özellikle ağız, burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralar bulunmamalıdır. Kurbanlıklarda hırıltılı solunum, öksürük ve halsizlik olmamalıdır; anal bölgede ishal belirtileri olmamalıdır. Ayrıca kene, bit vb. parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalıdır. Vatandaşlarımız, kurbanlıklarını mutlaka belediyelerin ve ilgili kurumların izin verdikleri yerlerde kesmelidir.

***

Kurbanlık hayvanlar kesim öncesi strese sokulmamalıdır. Kesim öncesi stres, etin olgunlaşması için gerekli enzimleri tüketen hayvanın kesim sonrası etinin olgunlaşmamasına ve etlerin lezzetsiz olmasına neden olur. Hijyenin önemi; kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmelidir. Kanın hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına özen gösterilmelidir.

***

Uzmanlara göre, kurban etinin korunması ve pişirilmesi önemlidir. Kesilen kurban etleri hemen tüketilirse, etlerin sert olacağından hazım problemi yaşanabilir. Kesilen kurban etlerinin 5-6 saat bekletilip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalıdır. Yine uzmanlar, etlerin buzdolabına konmadan önce güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan yerlerde 14 °C derecede bekletilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise, etlerin 18 °C derecede buzdolabında muhafaza altında iken buzdolabından çıkartılıp tekrar arta kanla etlerin buzdolabına konmasının sağlıksız olacağıdır. Kurban etleri, küçük parçalar halinde bir seferlik tüketimler yapılacak şekilde parçalanmalı ve o şekilde buzdolabında korunmalıdır, diyor uzman veterinerlerimiz. Kurbanlık alımları, kurban kesimi ve sonrasındaki işlemlerle ilgili veteriner hekimlerimizden doğru bilgileri alabiliriz.