CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Nihat Çuhadar, meclis toplantısında gündem dışı bir konuşma yaptı. 
Belge ve bilgilere dayalı konuştuğunu söyledi. 
Ortaya koyduğu iddialar oldukça vahim. 
Eğer doğru ise Eskişehir için tehlike çanları çalıyor demektir. 

***

Çuhadar’ın gündeme getirdiği konu şu; 
Türkiye genelinde TÜYİDER (Tüm Yüzey İşlemler Derneği) adında bir örgütlenme mevcut. 
Bunlar yüzey kaplama işleri yapan imalatçılar. 

*** 

Bu firmalar genellikle Ege ve Marmara Bölgesi’nde örgütlenmiş vaziyettelermiş. Atıkları ise tamamen siyanür ve kromdan oluşuyormuş. 

***

Bu yapılanma belirli bir yerde bu işi yapmak için karar  alıyormuş ve Bilecik ilini seçmişler. Ancak Bilecik buna itiraz etmiş. Siyanür ve kromun toprak altından Marmara Denizi’ne gideceğini gerekçe göstererek bu yatırıma izin vermemiş. 

***

Ve rota Eskişehir’e çevrilmiş. Organize Sanayi Bölgesi’nin arkasında, Alpu Yolu üzerinde Sevinç Köyü’ne yakın 3 bin metrekarelik bir alan tahsis edilmiş. Arsalar metrekaresi 48 liradan satışa sunulmuş. 

***

Meclis Üyesi Nihat Çuhadar’ın meclise aktardığı konu bu şekilde. 
Kendisi bilgi ve belgelere dayanarak bu iddiaları ortaya koydu. 
Sözleşmelerin yapıldığını, işin başlamak üzere olduğunu söyledi. 
Ve gerekenin yapılmasını istedi. 

***

Eğer bu iddialar doğru çıkar ve  bu tür bir oluşum Eskişehir’de hayata geçer ise, siyanür gibi çok tehlikeli bir atık toprak altına girecek, belki de havaya karışacak. 

***

Hem kentimiz hem de o bölgenin tarım ve hayvancılığı için çok büyük tehlike. Bu konuda siyasiler, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları üzerlerine düşeni yapmalı. 

***

AK Parti grubu bu konuyu ilk defa duyduklarını söyledi. Büyükerşen, siyanürün tehlikesine dikkat çekti ve meclise talimat verdi. 

***

Büyükerşen’in talimatı ile meclis çevre komisyonu bu olayı araştıracak.  İnanıyorum ki Bilecik’in izin vermediği bu olaya Eskişehir de izin veremeyecek. Toprağını, havasını, suyunu, insanının sağlığını koruyacak..