Eskişehir’in tarihi Odunpazarı ilçesinde yaşayan emekli uçak teknisyeni Mehmet Dündar, 16 yıldır ahşaba şekil vererek özgün eserler ortaya koyuyor. Hobi olarak başladığı ahşap puzzle, biblo ve hediyelik eşya üretimini sürdüren Dündar, el emeği çalışmalarıyla hem kültür turizmine katkı sağlıyor hem de toplumsal mesajlar veriyor.

Ahşap Sanatına Emeklilikte Hayat Verdi

Uzun yıllar uçak teknisyenliği yaptıktan sonra emekli olan Mehmet Dündar, 2010 yılından bu yana ev ortamında kurduğu küçük atölyesinde üretim yapıyor. Masaüstü dekupaj testeresi, zımpara ve matkap kullanarak eserlerini hazırlayan Dündar, genellikle kayın ağacını tercih ettiğini söyledi. Daha önce mahun, sapelli ve ireko gibi ağaçlarla da çalışan Dündar, takı ürünlerinde ise paduk, mor gül ve gül ağacı kullandığını belirtti.

Kadınlar emeklerini sergiliyor
Kadınlar emeklerini sergiliyor
İçeriği Görüntüle

A W730338 02Çocuklara Oyuncak, Büyüklere Tasarım

Mehmet Dündar’ın el emeğiyle hazırladığı ahşap figürler hem oyuncak hem de dekoratif obje olarak kullanılabiliyor. Özellikle fil figürlerinden oluşan puzzle çalışmaları dikkat çekiyor. Dündar, altı filin içine bir fil daha eklenerek bütünün yedi file tamamlandığını belirterek, eserlerinin çocuklara yönelik oyuncak ve yetişkinlere yönelik tasarım ürünü olarak değerlendirilebildiğini ifade etti. Ayrıca panolar üzerinde de çalıştığını dile getirdi.

Küresel Sistemi Ahşap Figürlerle Eleştiriyor

Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserler arasında, küresel dünya düzenini anlatan köpek figürlü puzzle çalışmaları yer alıyor. Mehmet Dündar, piramidin tepesinde gülen bir figür ve altta kavga eden karakterlerle dünyanın mevcut durumuna dikkat çekmek istediğini söyledi. Sanatını yalnızca el emeği üretim olarak görmediğini belirten Dündar, ahşap eserleriyle toplumsal sancıları ve küresel sistemi anlatmaya çalıştığını ifade etti.

Kaynak: İHA