Rotary Kulübü nedir?

Emre Öztürk: “Rotary uluslararası bir organizasyon. Dünya genelinde en büyük projesi, çocuk felcini yeryüzünden silmek. Bugün dünyada yürütülen daha en büyük sivil toplum kuruluşu projesi. Çünkü yeryüzünden bir hastalığı silmek gibi ulvi bir amacı var. Bu hastalık poliomyelit isimli bir virüsün özellikle 5 yaş altındaki çocuklara bulaşmasıyla ölümüyle veya sakat kalmasıyla sonuçlanan vahşi bir virüs.“

3 milyar çocuk aşılandı

“Çocuk felcinin tedavisi maalesef yok ve Rotary 1979 yılından beri dünyada çocuk felcini silmek için uğraşıyor. Bu konudaki en büyük destekçisi Dünya Sağlık Örgütü. Bugüne kadar 3 milyar çocuk aşılandı. Yaklaşık 2 buçuk milyar dolarlık bir fon harcandı ve bu sayede vaka sayıları 350 binden bugün 10’lu sayılara düştü.  2021 yılında bu sayı 6 iken bu sene biraz daha artış gösterdi ve 28 adet vaka var. Amacımız 2026 yılından sonra bu hastalığı görmemek. Dünyada bu güne kadar silinmiş bir hastalık var o da çiçek. Çocuk felci bu anlamda ikinci hastalık olabilirse Rotary’nin büyük bir başarısı olacak.”

IMG_5253

Geniş coğrafya

“Rotary’nin Türkiye’de 3 tane federasyonu var. Bir tanesi İstanbul çevresi. Bir tanesi İzmir çevresi ve Sakarya’dan Antalya’ya bir çizgi çekildikten sonra doğuda kalan illerden, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ı kapsayan büyük bir coğrafi bölge. Bu bölge 2430’uncu bölge dediğimiz alanı kapsıyor. Bu bölgede bizim 97 Rotary Kulübümüz 65 tane de Rötarak kulübümüz var. O kulüplerin oluşturduğu federasyonun başkanlığını yani guvernör dediğimiz pozisyonda görev yapıyorum.”

Sağlık projeleri

Yerelde yaptığımız projelerde aslında her konu bizim alanımıza giriyor. Yüzlerce proje yapıyoruz. Zorlu pandemi döneminde Rotary olarak epey çalıştık. Rotary’de her meslekten insanlar var. Bizim hekim dostlarımıza sorduk ve dediler ki Covid’le mücadelede ventilatöre ihtiyaç olduğunu belirttiler. Bir cihaz yaklaşık 10 bin dolar. 2020 Temmuz ayına geldiğimizde 50 tane ventilatörü aralarında Eskişehir’in de bulunduğu devlet hastanelerine bağışladık.  Belki binlerce vatandaşımızın hayatta kalmasına destek olduk. Ayrıca sağlık alanında Türkiye genelinde 5 ambulans, 20’den fazla küvöz alıp hastanelerin yeni doğan ünitelerine bağışladık.”

Toplumsal destek

Geçtiğimiz sene yaşanan orman yangınları sonucu hayvancılıkla geçinen aileler her şeylerini kaybettiler. Manavgat’ta 52 aile tespit ederek 6’şar keçi, Anamur’da 54 aile tespit ederek 9’ar tane arı kovanı vererek toplumsal hayata yeniden adapte olmalarına yardımcı olmaya çalıştık.
Ağaçlandırma projesi
Orman projemiz var. Ağaçlandırmaya çok önem veriyoruz çevre projelerine. Dronelarla bu sene özellikle geçtiğimiz yıllarda yanan orman bölgelerine tohum topu atarak orada tekrar ağaçlandırma faaliyetlerine başlıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan bir proje en az 50 bin tane tohum topu atıyoruz. Atımlar da başladı Muğla bölgesinde. Bu tohum topları atılacak ve orada tekrar ağaçlandırma faaliyetleri devam edecek. 

Engele karşı mücadele

Spina bifida isimli hastalıkla mücadele eden, bu hastalıktan mustarip olan 10 gencimize 100 akülü tekerlekli sandalye alarak hibe ettik. Görme engelliler için onların hayatlarını kolaylaştıracak ve cep telefonlarıyla entegre çalışan, önlerindeki engelleri tarif eden 200 adet akıllı baston olarak destek olmaya çalıştık.

Kadın kooperatifleri

Kadın istihdamına yönelik projeler yaptık. Bir kadın kooperatifine peynir tesisi başka bir kadın kooperatifine ise makarna makinesi alarak hibe ettik. Bunlar şu anda marketlerin raflarında vatandaşlara satılan ürünler.

Eğitim projeleri

Türkiye'de adında Rotary yazan yani tamamıyla Rotary kulüplerimizin yaptırdığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na hibe ettiğimiz 28 tane okulumuz var. Bu okullarda fiziki ve altyapı ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Her sene bine yakın öğrenciye burs veriyoruz. Her kulübün kendi burs programları mevcut. Pandemi döneminde özellikle uzaktan eğitime geçildiğinde köylerde bilgisayarı ve tableti olmayan çocuklara binlerce tablet verdik. Gönderdik de olsa onların eğitimlerine devam etmelerinde bir nebze katkımız oldu. 

Hayvanlar unutulmuyor

Tehlike altında olan hayvanlara yönelik projelerimiz var. Karetta karetta bu konuda en bilinen hayvan ama aslında bir tane daha bizim deniz kaplumbağamız var. Çok bilinmez Chelonia mydas nesli daha tehlikeli olan bir hayvan. Onları korumaya yönelik özellikle yerel yönetimlerle birlikte belediyelerle birlikte Mersin bölgesinde yapacağımız bir koruma konservasyon projemiz var. 

Rotary ne değildir?

Rotary’nin dünyanın en eski ve en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olduğunu anlatıyoruz ama 1 de ne olmadığını anlatmak gerekiyor. Çünkü Rotary ile ilgili yanlış algılar da var. Rotary aslında bir yardım kuruluşu değil, bir hizmet kuruluşu. Biz balık vermekten çok klasik anlatımla balık tutmayı öğretmeye çalışıyoruz. Rotary gizli bir dernek değil ve bizim toplantılarımız aslında herkese açıktır.

Çok merkezli

Rotary bir zenginler kulübü değil, böyle bir yanlış algı var. Rotary’e girmek için kimseden maddi bir beklentimiz yok. Her kulübün kendine has aidat yükümlülükleri oluyor. Onlar da mütevazi rakamlar. Yükümlülükleri karşılayabilen herkes aslında Rotary kulüplerine üye olabiliyor. Biz bir Amerikan Derneği değiliz. Rotary uluslararası bir kuruluş. Amerika'da merkez var ama Zürih'te de var. Tayvan'da, Japonya'da, Hindistan'da da var.  

Maddi destek

Bahsettiğim projelerimiz gerçekten maddi olarak büyük hacimli projeler. Bu projelerin fonlarını bizim Türkiye'den bulmamız öyle gelir getirici etkinlikler yapmamız çok kolay değil. Uluslararası bir yapıya sahip olmasıyla dünyanın her noktasından destek bulabiliyoruz.

Eskişehir’e Tiyatro Festivali

Bu sene 15’incisini Samsun'da yapacağımız Rotary Film Festivali’miz var. Ayrıca Rotary Tiyatro Festivali var. Bu Eskişehir’e özel bir festivalimiz. Eskişehir'de festival Aralık ayında gerçekleşecek. 

Eskişehir’i nasıl buldunuz?

Eskişehir'i zaten sık geldiğimiz bir yer. Eskişehir 5 tane Rotary Kulübümüzün olduğu bir ilimiz. Bir tane de Bozüyük’de var. O da Eskişehir'e çok iç içe çalışıyor. Kulüplerimiz yani 6 tane kulüp burada faaliyet gösteriyor. Önemli bir şehir bizim için Eskişehir. Sanatla iç içe olan bir şehir ve çok aktif Rotary projelerinin yapıldığı bir şehir.  Eskişehir’de büyük bir Cumhuriyet Parkı yaptık bu sene Odunpazarı Belediyesi’yle birlikte yaptık. 17 bin 500 metrekarelik bir park alanı dolayısıyla o bölgenin de ihtiyacı olan bir parktı.  Ayrıca 10 Aralık’ta Eskişehir’de önemli bir konserimiz olacak. Musa Göçmen Eskişehir’de konser verecek. Bu konserin gelirleriyle de sağlıkla ilgili önemli projeler gerçekleştirmek istiyoruz

Eskişehir denilince aklınıza gelen ilk 3 şeyi söyleyebilir misiniz?

Eskişehir denilince bir kere sanat geliyor insanın aklına. Sanatla çok iç içe bir şehir. İkinci olarak çibörek geliyor. Bir de lületaşı geliyor.
 
 

Editör: Sakarya Gazetesi