22 senede arşiv oluşturdu 22 senede arşiv oluşturdu

Cami, dikdörtgen planlı ve mihrap önü kubbeli bir yapıya sahiptir, kıbleye paralel olarak uzanmaktadır. Kubbenin doğu ve batı bölümleri çapraz tonozlarla örtülüdür. Mihrap önü kubbesi 7.30 metre çapındadır ve iki sahın boyunca uzanmaktadır. Dört gömme ayağa oturan kubbe, tuğladan yapılmış ve dışı saçla kaplanmıştır. Kubbe kasnağında içi yuvarlak, dışı on iki gen olan kubbe, kemerli on iki pencere ile süslenmiştir.

Caminin harimi, orta eksenine yerleştirilen sivri kemerli mihrap ile dikkat çeker. Mihrap nişi mukarnaslarla doldurulmuş ve köşelerindeki sütunceler gül ve hurma yapraklı motiflerle süslüdür. Harim, kuzeydeki avluya açılmakta olup, avlunun doğusunda ve batısında medrese hücreleri bulunmaktadır. Avluya kuzeydoğudaki portaldan ve batıdaki kapıdan girilmektedir. Basık kemerli kapı açıklığından çapraz tonozla örtülü ara mekâna geçildikten sonra, avlunun etrafındaki hücrelerle revak, düz damlıdır.

Avlunun kuzey yönündeki yığma ayakların ikisinde birer mihrap nişli vardır. Sivri kemerli ve çapraz tonozlarla örtülü revaklı alanda, geçmişte "Şafiler Mescidi / Cami- Kebir Eyvanında Şafii Camii" olarak kullanılan bir alan bulunmaktadır.

Minare, kare planlı bir kaideye sahiptir ve sarı/sarımtırak ve siyah düzgün kesme taşlardan inşa edilmiştir. Minarenin kaidenin üst köşeleri pahlıdır ve güney yönünde basık kemerli bir kapısı bulunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi