Karacahisar Kalesi, “Kastron” ya da “Kale Kent” olarak da tanımlanabilecek bir yapıya sahiptir. Anadolu’da 7. ve 8. yüzyıllarda ortaya çıkan bu kale kentler, Orta Bizans Dönemi'ne ait askeri şehirler olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde Anadolu, Pers ve Arap akınlarına maruz kalırken, 11. ve 12. yüzyıllarda Selçukluların kontrolüne girmiştir. 13. ve 14. yüzyıllarda ise neredeyse Anadolu'daki tüm kentler, Türkmen beyliklerinin eline geçmiştir.

Karacahisar Kalesi'nin de bulunduğu bölgede Selçuklu, daha sonra ise Osmanlı'nın baskısı altında surların onarılması gibi savunma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ancak, bu kale ile ilgili olarak yazılı bir belgenin olmaması, tarihçiler için bir eksiklik olarak kabul edilir.

Bu tür kale kentler, genellikle yüksek bir konumda inşa edilir ve içerisinde yoğun bir nüfusu barındırmaz. Karacahisar Kalesi de, bu genel tanımın özelliklerini taşıyan bir konum ve mimari yapıya sahip bir yerleşim yeridir.

Osmanlı Dönemi ve Karacahisar Kalesi

Karacahisar Kalesi, Osman Gazi tarafından 1288'de fethedilmiş, 1299 yılında ise Osman Gazi adına ilk sikkeler burada basılmıştır. Fethin ardından, Orhan Gazi'ye verilen kalede Dursun Fakı adında bir Kadı ve Gündüz Alp adında bir Subaşı görevlendirilmiştir. Ancak, Fatih Sultan Mehmet döneminde kale terkedilmiştir ve yerleşim aşağıya taşınmıştır.

Karacahisar Kalesi nerede?

Karacahisar Kalesi, Eskişehir'in güneybatısında, deniz seviyesinden 1010 metre yükseklikte bir plato üzerinde bulunmaktadır. Ancak kale, ziyarete kapalıdır. Karacahisar Kalesi, Odunpazarı İlçesi Karacaşehir Mahallesi'nde yer almaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi