İlk durak Eğriöz Mahallesi oldu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kulak Burun Boğaz Odyoloji Bölümü öğretim üyeleri ve uzmanları, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla kırsal mahallelerde işitme taraması başlattı. Projenin ilk uygulaması Tepebaşı ilçesine bağlı Eğriöz Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Çalışma kapsamında 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlar önce kulak muayenesinden geçirildi, ardından işitme testleri yapıldı. Tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi tespit edilen vatandaşların, ileri tetkik ve tedavi süreçleri için ESOGÜ Kulak Burun Boğaz Polikliniği'ne davet edileceği bildirildi.

Uyku bozukluklarına yeni tanı merkezi
Uyku bozukluklarına yeni tanı merkezi
İçeriği Görüntüle

A W748505 04"İşitme kaybı şüphesi olanları hastaneye yönlendireceğiz"

ESOGÜ Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Kırbaç, toplumda özellikle 60 yaş sonrası işitme kaybının oldukça yaygın görüldüğünü belirterek, erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Kırbaç, tarama kapsamında öncelikle kulakta kir ya da kulak zarında işitme kaybına neden olabilecek sorunların tespit edildiğini, ardından yapılan testlerle işitme kaybı şüphesi bulunan kişilerin belirlendiğini ifade etti. Bu vatandaşların üniversite hastanesinde detaylı değerlendirmeden geçirileceğini belirten Kırbaç, gerekli görülmesi halinde işitme cihazı, ameliyat ve diğer tedavi süreçlerinin planlanacağını söyledi.

ESOGÜ Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Armağan İncesulu ise gürültülü ortamlarda çalışmanın ve silah sesine maruz kalmanın işitme kaybı açısından önemli risk faktörleri olduğunu vurgulayarak, yaş ilerledikçe işitmeyi sağlayan iç kulaktaki hücrelerin yenilenmediğini ve bu nedenle erken tanının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

A W748505 10"Avrupa'da böyle bir hizmet yok"

Tarama programına katılan vatandaşlar uygulamadan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Eğriöz Mahallesi sakini Fatma Becerir, yapılan hizmetten dolayı sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, "Herkes kulak testi yaptırsın" dedi.

Uzun yıllar Belçika'da yaşadıktan sonra Eskişehir'e dönen emekli Yusuf Caz ise uygulamaya şaşırdığını belirterek, Avrupa'da benzer bir hizmetin bulunmadığını söyledi. Caz, Avrupa'da sağlık hizmetlerine ulaşmanın uzun sürdüğünü ifade ederek, "Biraz şaşırdım. Avrupa'da böyle bir hizmet yok. Kendin gideceksin, derdini kendin anlatacaksın. Burada sağlık ekiplerinin vatandaşın ayağına gelmesi çok değerli" diye konuştu.

ESOGÜ yetkilileri, Eğriöz Mahallesi'nde başlatılan işitme taraması uygulamasını önümüzdeki dönemde Eskişehir'in diğer kırsal mahalleleri ve köylerinde de sürdürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: İHA